Ingezonden persbericht


EUROPESE UNIE

Comité van de Regio's
Perscommuniqué

CdR/09/CP 035.nl
Brussel, 21 april 2009

()

Mission statement van het CvdR bepaalt prioriteiten voor komende 15 jaar en jaren daarna

Het Comité van de Regio's (CvdR) viert tijdens zijn april-zitting zijn 15-jarig bestaan. Bij die gelegenheid zal het zijn mission statement uitbrengen, waarin het zijn rol, waarden en ambities uiteenzet.

"Na 15 jaar aanwezigheid op het Europese toneel is de tijd gekomen om de balans op te maken en de koers voor de volgende 15 jaar en de jaren daarna te bepalen. Dat is nu precies wat in het mission statement wordt gedaan: in een eenvoudige en duidelijke taal uitleggen wat het CvdR doet en hoe het daarbij te werk gaat. Het is een 'visitekaartje', een intentieverklaring en een opsomming van onze ambities en verwachtingen. Zoals iedere tiener komen wij op voor onze onafhankelijkheid, maar tegelijk laten wij zien dat wij tot volwassenheid zijn gekomen. Wij zijn klaar zijn om, als EU-Assemblee van regionale en lokale overheden, nieuwe verantwoordelijkheden op ons te nemen", aldus CvdR-voorzitter Luc Van den Brande.

In het mission statement worden ook de verdere ambities van het CvdR uiteengezet. Wanneer het Verdrag van Lissabon in werking treedt, zullen bijna alle institutionele aanspraken van het CvdR van de afgelopen 15 jaar gerealiseerd zijn. Het Verdrag voorziet in een grotere rol voor het CvdR: het versterkt zijn politieke en institutionele profiel, vergroot de mogelijkheden voor samenwerking met het Europees Parlement en de Commissie, en voorziet in een nieuw instrument om de naleving van het subsidiariteitsbeginsel af te dwingen, nl. het recht om naar het Hof van Justitie te stappen als het subsidiariteitsbeginsel met voeten wordt getreden.

"Het CvdR heeft een lange weg afgelegd sinds het in 1992 bij het Verdrag van Maastricht in het leven is geroepen. Het heeft al drie verschillende Verdragen ­ Maastricht, Amsterdam en Nice ­ en drie uitbreidingen ­ waarbij het aantal lidstaten is toegenomen van 12 tot 27 ­ meegemaakt. Iedere uitbreidingsronde heeft niet alleen nieuwe leden maar ook nieuwe ideeën, benaderingen en ervaringen opgeleverd, terwijl de verschillende Verdragen de rol van het CvdR alsmaar verder hebben versterkt. Zo is het CvdR geleidelijk uitgegroeid tot een politieke assemblee van democratisch gekozen volksvertegenwoordigers, met een steeds uitgebreider werkterrein en een steeds grotere autonomie. Het is al lang niet meer het adviesorgaan dat de EU-leiders in Maastricht voor ogen stond. Het komt uit het mission statement naar voren als een orgaan dat volledig is toegerust om te functioneren in het Europa van de 21e eeuw, een Europa dat het moet hebben van samenwerking tussen de diverse bestuursniveaus rond thema's die de burger rechtstreeks aangaan, op basis van het subsidiariteits- en het evenredigheidsbeginsel en van een gezamenlijke inzet voor een betere economische en territoriale samenhang", aldus voorzitter Van den Brande.

Ter gelegenheid van de viering van het 15-jarig bestaan zal ook een videopresentatie met interviews met verscheidene oud-voorzitters worden vertoond, die een overzicht geeft van de ontwikkeling die de jonge instelling door de jaren heen heeft doorgemaakt.

De volledige tekst van het mission statement vindt u hier.

Bezoek de website van het CvdR: www.cor.europa.eu

Het Comité van de Regio's

Ongeveer twee derde van de EU-wetgeving wordt ten uitvoer gelegd door lokale en regionale overheden in de lidstaten. Het Comité van de Regio's is in 1994 opgericht om lokale en regionale overheden te laten meepraten over de inhoud van die wetgeving. Het komt vijf maal per jaar in voltallige vergadering bijeen om zijn 344 leden over adviezen over wetgevingsvoorstellen te laten stemmen.

De Europese Commissie (die wetgevingsvoorstellen kan indienen) en de Raad (die - doorgaans samen met het Europees Parlement - de uiteindelijke inhoud van de wetgeving bepaalt) moeten het Comité van de Regio's verplicht raadplegen over voorstellen op tal van beleidsterreinen, waaronder milieu, werkgelegenheid en vervoer.

Met het Verdrag van Lissabon gaat het Comité van de Regio's nog meer gewicht in de schaal leggen. Voortaan zal het altijd door het Europees Parlement moeten worden geraadpleegd over vraagstukken die voor lokale en regionale overheden van belang zijn. Bovendien zal het Comité van de Regio's in beroep kunnen gaan bij het Europese Hof van Justitie als zijn rechten worden geschonden of als een EU-wet naar zijn mening indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Athénais Cazalis De Fondouce
Tel.: +32 (0)2 282 24 47
Athenais.CazalisdeFondouce@cor.europa.eu

Chris Jones
Tel.: +32 (0)2 546 87 51
Christopher.Jones@cor.europa.eu