Gemeente Sittard-Geleen


053_2009

PERSBERICHT

Sittard-Geleen reikt eerste leefbaarheidsvoucher uit

Sittard-Geleen, 22 april 2009 - Wethouder Pieter Meeekels (wijkgericht werken) overhandigt vandaag de eerste leefbaarheidsvoucher van de gemeente Sittard-Geleen aan de buurt Everstraat/Reeweg/Reemveld in Einighausen. De vouchers zijn bedoeld om initiatieven te steunen die de leefbaarheid in de wijken en buurten bevorderen. Rondom het vouchersysteem is een campagne gevoerd met als thema: 'Het is uw wijk, u mag het zeggen'.

De buurt heeft de voucher aangevraagd voor het opknappen van het kapelletje op de hoek Evertstraat/Reeweg en krijgt hiervoor een bedrag van 5.000 euro.

De voucherregeling, waarvoor de gemeenteraad in december 2008 een verordening vaststelde, heeft de afgelopen tijd (tot 1 april) geleid tot tachtig aanvragen. De aanvragen bestrijken een grote diversiteit aan thema's: opknappen wandelpaden, openbaar groen, speelveldjes, hondenweide, duurzaam veilig, kunstwerken en cultuur en bindingsactiviteiten. Opvallend veel aanvragen hebben te maken met het herstelen van historische waarden zoals paden of karakteristieke dorps- of wijkelementen (kapelletjes etc.)

Diverse aanvragen zijn om advies voorgelegd aan de dorps- en buurtplatforms. Voor enkele aanvragen is de aanvrager gevraagd om nadere informatie en onderbouwing. Een aantal aanvragen is afgewezen omdat er in het kader van verkeersveiligheid of het beheer van de openbare ruimte al plannen voor zijn. Ook zijn aanvragen afgewezen omdat ze niet direct zijn gekoppeld aan de doelstelling: het bevorderen van de leefbaarheid in buurten en dorpen.

De voucherregeling is een initiatief van het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie en geldt voor vier jaar. Sittard-Geleen krijgt van het Rijk jaarlijks drie ton, voor de komende drie jaar. Het budget voor 2008 en 2009 zal nog dit jaar worden toegekend en besteed. In het derde kwartaal vindt een eerste evaluatie plaats.


---