Ingezonden persbericht


Persbericht

Onderzoek van NAVTEQ toont aan dat:

- Bestuurders met navigatieapparatuur kortere afstanden afleggen en korter achter het stuur zitten
- Automobilisten met navigatiesystemen 12% minder brandstof verbruikten, gemeten naar het verbruik per 100 kilometer
- Bestuurders jaarlijks ¤416 kunnen besparen aan brandstofkosten doordat zij kortere afstanden afleggen
- Automobilisten hun C02-uitstoot met .91 ton per bestuurder, per jaar kunnen terugbrengen

Hieronder vindt u het volledige persbericht:

NAVTEQ toont positieve invloed navigatiesysteem op milieu Onderzoek laat zien dat bestuurders hun C02-uitstoot met meer dan .9 ton kunnen verlagen

Veldhoven, 22 april, 2009 - NAVTEQ, toonaangevend aanbieder van digitale kaarten, verkeer- en locatiegegevens voor ingebouwde, draagbare, draadloze en zakelijke oplossingen, toont de resultaten van een eigen onderzoek naar de impact van het dagelijks gebruik van navigatiesystemen voor consumenten. Eerdere onderzoeken op dit gebied richtten zich met name op 'verdwaal' scenario's versus de voordelen van een navigatiesysteem voor bestuurders tijdens een normale reis.

Het drieledig opgezette onderzoek vergeleek bestuurders zonder navigatiesysteem, met bestuurders met navigatiesysteem en autorijders met een navigatiesysteem met verkeersgegevens. De resultaten toonden aan dat bestuurders met navigatieapparatuur 1) kortere afstanden afleggen en 2) korter achter het stuur zitten. Het onderzoek werd gehouden in twee stedelijke gebieden in Duitsland, Düsseldorf en München. Ook bleek dat bestuurders met navigatiesystemen 12% minder brandstof verbruikten, gemeten naar het verbruik per 100 kilometer. Het brandstofverbruik bij deze bestuurders verminderde van 8.3 tot 7.3 l/100km.

Dit efficiëntere brandstofverbruik vertaalt zich in een geschatte daling van .91 ton in C02-uitstoot per bestuurder, per jaar. Anders gezegd biedt het 24% minder uitstoot ten opzichte van een gemiddelde automobilist zonder navigatiesysteem. In termen van gram/km levert de reductie 25 g/km per auto op. Kijkend naar de jaarlijkse bijna 2.500 kilometer per automobilist die minder worden gereden, zouden in Duitsland 1.19 miljoen banden behoed worden voor de vuilnisbelt als gevolg van minder slijtage.

Van deelnemers zonder navigatiesysteem werden de auto's uitgerust met een apparaat dat registreerde welke route ze reden en met welke snelheid. De onderzoeksresultaten tonen meer dan 2.100 afzonderlijke ritjes, meer dan 20.000 gereden kilometers en bijna 500 uur reistijd.

Het onderzoek werd uitgevoerd door NuStats, een sociaalwetenschappelijk onderzoeksbureau. Het heeft in de afgelopen 25 jaar bewezen toonaangevend te zijn in bevolkingsonderzoek en kwalitatief onderzoek op het gebied van transport in het algemeen en persoonlijke mobiliteit en vervoer in het bijzonder.

De studie leverde nog enkele andere leerpunten op:
- Reductie in reistijd en reisafstanden nemen in de loop der tijd toe: er was een duidelijke 'leercurve' in het gebruik van navigatiesystemen. Grotere dalingen in reistijd en gereden afstand werden gemeten in het laatste deel van het onderzoek.
- De toevoeging van verkeersinformatie verminderde de reistijd en reisafstand verder: de grootste afname werd gemeten bij deelnemers die een navigatiesysteem gebruikten tijdens de spits (7.00 - 8.59 uur en 16.00 - 18.59 uur).
- Grotere afname werd gemeten tijdens niet-dagelijkse ritten: bij het rijden van een onbekende route was de reductie in reistijd en lengte ook hoger.

"Door de gedegen onderzoeksmethodologie vertrouwen we erop dat deze resultaten representatief zijn voor een wereldwijde trend, maar die voorheen nog niet bewezen is bij dagelijks gebruik. Consumenten kunnen de voordelen van navigatie nu niet enkel merken aan een positievere reiservaring, maar ook door de erg positieve impact die het kan hebben op het milieu", zegt Judson Green, president en chief executive officer bij NAVTEQ.

(503 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over NAVTEQ
NAVTEQ is een toonaangevende aanbieder van digitale kaart-, verkeer- en locatiegegevens die wereldwijd navigatie- en location-based-platformen bedienen. NAVTEQ levert digitale kaartinformatie voor autonavigatiesystemen, mobiele navigatietoepassingen, op internet gebaseerde kaartapplicaties en overheids- en zakelijke oplossingen. Het hoofdkantoor van NAVTEQ is gevestigd in Chicago. Het bedrijf is in 1985 opgericht en heeft meer dan 4.000 werknemers verspreid over 196 kantoren in 36 landen. Voor meer informatie kijk op http://www.navteq.com

Voor meer informatie, fotomateriaal of interviews kunt u kijken op http://www.lewiswire.com/nl/lewiswire/NAVTEQ/NAVTEQ-toont-positieve-invloed-navigatiesysteem-op-milieu/n/4166 of contact opnemen met:

Claire Backhurst Ilona de Bok NAVTEQ LEWIS PR

Tel: +44.16.28.480.904 Tel: +31.0.40.235.4600 e-M: claire.backhurst@navteq.com e-M: ilonadb@lewispr.com

Altijd als eerste de laatste persberichten van NAVTEQ via deze RSS-feed: http://www.lewiswire.com/nl/lewiswire/NAVTEQ/c/423

NAVTEQ is a trademark in the U.S. and other countries. All rights reserved.

LEWIS - Global Public Relations

Hoevenweg 29
5652 AW Eindhoven
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com
Agency blog: www.lewis360.com
Kijk voor beeldmateriaal in hoge resolutie op: http://www.lewiswire.com/nl/lewiswire/NAVTEQ/NAVTEQ-toont-positieve-invloed-navigatiesysteem-op-milieu/n/4166