Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 22 april 2009

Amersfoortse organisaties realiseren 380 extra taalkoppels

Amersfoort krijgt ¤ 150.000,-- van het Rijk om 200 extra taalkoppels te realiseren. Burgemeester en wethouders stellen dit bedrag ter beschikking aan het NVA, centrum voor duurzame inburgering, dat dit project samen met andere organisaties uitvoert. Uit het subsidieverzoek van het NVA blijkt dat in de komende drie jaar maar liefst 380 extra taalkoppels worden gerealiseerd.

Wat is een taalkoppel?
Een taalkoppel bestaat uit een inburgeraar en een vrijwilliger. Een 'extra taalkoppel' is een nieuw taalkoppel dat gedurende minimaal een half jaar minstens 15 keer samen een activiteit gaat ondernemen. Hierbij snijdt het mes aan twee kanten. De vrijwilliger wordt geprikkeld en maakt kennis met een andere cultuur. De inburgeraar krijgt extra ondersteuning bij het leren van de Nederlandse taal en het behalen van het inburgerexamen. Daarnaast maakt de inburgeraar kennis met de stad Amersfoort met al haar mogelijkheden en leert actief deel te nemen aan onze samenleving.

Meerwaarde door bundeling krachten
Het NVA coördineert het project en voert het uit samen met Ravelijn, Stichting Welzijn Amersfoort, Gilde Eemland, Vrouw- en Kindcentrum Dea-Dia, Humanitas Eemland, ROC Midden Nederland en Beweging 3.0. Deze organisaties zetten in op samenwerking en op uitbreiding van het bestaande aanbod. Samen hebben zij geconcludeerd dat dit project een grote meerwaarde heeft, omdat de krachten worden gebundeld. Zo kunnen zij deskundigheidsbevordering en andere trainingen samen vormgeven. Ook biedt de achterban van de organisaties een breed scala aan potentiële vrijwilligers.

Noot voor de redactie,