Ingezonden persbericht


Achterban Prinses Beatrix Fonds bezorgd over uitvoering Wet Cliëntenrechten Zorg

Den Haag, 22 april 2009 - De nieuwe Wet Cliëntenrechten Zorg (WCZ) van minister Klink moet de rechten van cliënten in de zorg versterken. Deze wet is een goede aanzet, maar laat veel ruimte over aan de invulling in de praktijk. Zorgverleners moeten bijvoorbeeld zelf vorm geven aan wat zij 'goede zorg' vinden.

De achterban van het Prinses Beatrix Fonds is geraadpleegd over de WCZ en heeft deze bezorgdheid geuit. De achterban bestaat uit mensen met spierziekten en bewegingsstoornissen, verenigd in de patiëntenorganisaties BOSK, Vereniging van Huntington, MS Vereniging Nederland, Parkinson Vereniging en de Vereniging Spierziekten Nederland. De uitkomsten van de raadpleging zijn verwerkt in een rapport met aanbevelingen dat op 20 april 2009 is aangeboden aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Een van de belangrijkste aanbevelingen is het instellen van een onafhankelijke commissie die de uitvoering van de WCZ gedurende twee jaar volgt. Daarmee kunnen tijdens de invoering kwetsbaarheden worden opgelost, onbedoelde neveneffecten tijdig worden gesignaleerd en bijgesteld.

Noot voor de redactie (