Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
22 april 2009


--Persbericht-

Groenlo Vestingstad op weg naar 2027

Het college van B&W heeft een koers uitgezet met betrekking tot de voortzetting van Groenlo Vestingstad. In dit zogenaamde ambitiedocument geeft het college aan hoe het aankijkt tegen de toekomst van Groenlo Vestingstad. Steekwoorden zijn vooral samenwerking en draagvlak.

Het jaar 2027 vormt een richtpunt voor die toekomst. In dat jaar bestaat Groenlo 750 jaar en is het 400 jaar geleden dat de Slag om Grolle werd gehouden. Heel nadrukkelijk wordt in het ambitiedocument een oproep gedaan aan de inwoners en ondernemers van Groenlo. Een oproep om zelf met initiatieven te komen in het kader van Vestingstad. De gemeente treedt meer in haar rol als regisseur en wil vooral initiatieven ondersteunen en begeleiden. Een goed voorbeeld daarvan is de oproep aan grondeigenaren om de Circumvallatielinie weer beleefbaar te maken.

Draagvlak
De doelstellingen blijven hetzelfde: aan de ene kant het bewaren en uitdragen van de cultuurhistorie. Aan de andere kant zorgen voor een economische impuls door het bevorderen van het toerisme. Om die doelen te bereiken wil het college werken aan meer draagvlak voor de activiteiten. Een goed voorbeeld daarvan is de ontwikkeling van het Stadspark, waarin nauw wordt samengewerkt met een breed samengestelde klankbordgroep. Ook de ontwikkeling van het Mussenbergbolwerk en de verbouwing van de Stadsboerderij zal verder worden opgepakt met als insteek een goede samenwerking, overleg en draagvlak. Voortbouwen op het verleden, maar wel een duidelijke verbinding met het heden.

Bondgenootschap
Een logisch vervolg op het creëren van draagvlak en samenwerking is het aangaan van bondgenootschappen. De gemeente wil in gesprek gaan en blijven met groepering en organisaties die zich inzetten voor Groenlo Vestingstad. Stuk voor stuk mensen die niet alleen met bezieling en gevoel voor historisch besef verbonden zijn aan Groenlo Vestingstad, maar die ook kansen zien om dit te verbinden met nieuwe ontwikkelingen. Om samen op te trekken richting 2027 en samen de doelstellingen te realiseren. Vanuit een goede organisatie wil de gemeente vanuit de bondgenootschappen initiatieven en ideeën stimuleren, faciliteren en ondersteunen.

Samen op weg
Sinds de start van Groenlo Vestingstad in 2004 is veel bereikt en veel ervaring opgedaan. Bijvoorbeeld de cultuurhistorische route, de slagnabootsing, de Oude Calixtuskerk, de kanonnen, het stadstreintje, de bolwerken of het opknappen van de Markt. De kansen die zich nu aandienen, op weg naar 2027 kunnen alleen vanuit goede samenwerking worden benut. Dát is de insteek van het ambitiedocument. In de raadsvergadering van 26 mei zal de gemeenteraad zich er over uitspreken. Wie het ambitiedocument wil lezen kan terecht op de website van de gemeente www.oostgelre.nl, (klikken op het logo Groenlo Vestingstad).

Noot aan de redactie
Vragen over de inhoud van dit persbericht kunt u stellen aan de afdeling Communicatie, Brandt Keegstra, telefoon 0544 - 393552.


-----------------------


---- --