Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
22 april 2009


--Persbericht-

2e ronde architectenkeuze nieuw gemeentehuis

Het college van B&W heeft het startsein gegeven voor de 2e ronde van de architectenselectie voor de bouw van het nieuwe gemeentehuis van Oost Gelre. De vijf overgebleven architectenbureaus zullen nu een presentatie voorbereiden over hun visie op de ontwikkeling van de nieuwbouw. De verwachting is dat eind juni de definitieve architectenkeuze gemaakt kan worden .

De architecten voor de 2e ronde zijn:
. AGS Architekten & Planners B.V., Heerlen / Arnhem . Alberts, Van Huut & Partners B.V., Haarlem
. Atelier PRO Architekten B.V., Den Haag
. Inbo B.V., Rijswijk
. Kraaijvanger Urbis B.V., Rotterdam

De presentatie van de architecten wordt beoordeeld op een groot aantal aspecten. Zoals een visie op de gemeentelijke huisvesting, verwerking van het programma van eisen en het duurzaam bouwen. Maar ook hoe ze de nieuwbouw inpassen in de bestaande omgeving. Zo moet er een verbinding zijn met het historische "oude" gemeentehuis. Verder is een meer kleinschalig en dorps karakter voorzien aan de kant van de Raadhuisstraat en een wat grotere schaal aan de Varsseveldseweg. Maar ook parkeren, ontsluiting en groenvoorziening zijn belangrijke onderwerpen. Een ander aspect is hoe ze de organisatie en planning van de nieuwbouw ter hand willen nemen. Voor het maken van de presentatie hebben ze, conform de Europese richtlijnen, 40 dagen de tijd.

Hun ideeën zullen ze in juni presenteren aan de beoordelingscommissie, waarin ook collegeleden zijn vertegenwoordigd. Daarnaast zullen de klankbordgroep van de raad en de welstand worden uitgenodigd om de presentaties bij te wonen. In de klankbordgroep zijn alle fracties van de politieke partijen in Oost Gelre vertegenwoordigd. Uiteindelijk beslist het College van B&W over de keuze van de architect, waarbij uiteraard het advies van de klankbordgroep en de welstand meeweegt.

De uitgekozen architect zal vervolgens een ontwerp van het nieuwe gemeentehuis maken. Over dit ontwerp zal uiteindelijk de gemeenteraad een besluit nemen. Het streven is om het nieuwe gemeentehuis in 2011 op te leveren.

Noot aan de redactie
Vragen over de inhoud van dit persbericht kunt u stellen aan de afdeling Communicatie, Brandt Keegstra, telefoon 0544 - 393552.
-----------------------


---- --