Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Cijfers schoolverzuim gemeente Hattem berusten op misverstand

Hattem, 22 april 2009 - In 2009 is het jaarlijkse onderzoek: Kinderen in Tel, naar de kindvriendelijkheid van alle Nederlandse gemeenten uitgevoerd. Het onderzoek bestaat uit twaalf onderdelen waarop een gemeente wordt getoetst. Het schoolverzuim is een van deze onderdelen. Andere graadmeters zijn onder andere het aantal jongeren in een uitkeringsgezin en jeugdcriminaliteit.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door Verwey-Jonker Instituut, blijkt dat de gemeente Hattem wat betreft het onderdeel schoolverzuim in de top tien van gemeenten met de meeste spijbelaars staat. Het onderzoek geeft aan dat 9,7% van leerlingen tussen 5 en 17 jaar ten minste drie achtereenvolgende dagen van school spijbelt. Een school is verplicht de spijbelaars op te geven bij de gemeente. De gemeente geeft deze cijfers vervolgens door aan het CFI, een uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Het percentage schoolverzuim binnen de gemeente Hattem berust echter op een misverstand. De cijfers zijn door de betreffende leerplichtambtenaar verkeerd ingevuld. In plaats van het aantal spijbelende jongeren is het aantal verzuimde lesuren opgegeven. Het percentage spijbelaars in de gemeente ligt i.p.v. de vermelde 9,7% op 1,1%. Hiermee komt de gemeente in de ranglijst qua schoolverzuim op een landelijk gemiddelde uit. Op de onderdelen aantal werkloze jongeren en aantal achterstandsleerlingen zit de gemeente Hattem bij de 50 beste gemeenten van Nederland.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:

Mevr. C. Lokate
Medewerker Communicatie
Tel.: 038-443 16 16
lokate@hattem.nl


---- --