Gemeente Sittard-Geleen


054_2009

PERSBERICHT

Nieuwe afspraken over woningbouw 2010-2020 in de regio Westelijke Mijnstreek

Sittard-Geleen, 21 april 2009 - onder invloed van de bevolkingskrimp wordt de regio Westelijke Mijnstreek in de komende tien jaar geconfronteerd met een forse nieuwbouw- en herstructureringsopgave. Deze opgave zal in samenwerking en afstemming met de regionale partners tot uitvoering moeten komen. De regio kan de investeringen van deze opgave, geraamd op ¤ 619 mln., niet alleen opbrengen. Voor het overleg met het rijk over een bijdrage in het kader van verstedelijkingsafspraken 2010-2020 is een gebiedsdocument Westelijke Mijnstreek opgesteld. Het gebiedsdocument beschrijft in hoofdzaak de stedelijke vernieuwingsopgaven en ontwikkelingen in Sittard-Geleen. Wethouder Ruud Guyt, mede namens de regiogemeenten: 'Wij willen het rijk als partner en medefinancier binnen boord trekken en langdurig binden aan onze opgaven. Met het oog op de kredietcrisis gaat het om projecten, zoals bijvoorbeeld Zitterd Revisited en Sanderbout, die snel uitgevoerd kunnen worden.'

De inzet van de regio in de onderhandelingen met het Rijk in het kader van de verstedelijkingsafspraken is tweeledig. Concrete financiële ondersteuning bij een aantal voor de regio belangrijke gebiedsontwikkelingen in de komende jaren. Voor de regio Westelijke Mijnstreek gaat het dan voor wonen in eerste instantie om de ontwikkeling en uitvoering van de 'hotspots' zoals benoemd in het kader van de woonmilieuvisie Westelijke Mijnstreek, met als meest concreet de projecten (c.q. gebiedsontwikkelingen) 'Zitterd Revisited' en 'Sittard Zuid in de lift' (Sanderbout, Achtbunder en Thienbunder). Daarnaast wordt ingezet om met het Rijk te komen tot een arrangement van inzet van instrumenten, wet-en regelgeving en financiering ter ondersteuning van de totaalopgave in de komende tien jaren.

Een belangrijke uitgangspunt voor het gebiedsdocument is de onlangs ontwikkelde concept regiovisie Westelijke Mijnstreek getiteld 'Ruimte voor nieuwe generaties'. Deze regiovisie wordt in mei/juni in de raden van de regiogemeenten vastgesteld.

De aftrap van het overleg met rijk over de verstedelijkingsafspraken vindt plaats in het zogenaamde MIRT overleg van 19 mei aanstaande.


---