Gemeente Dinkelland


PERSBERICHT

Datum: 22 april '09

Vonnis ontwikkelingslocaties Ootmarsum

Dinkelland wint rechtzaak van Olde Meule over ontwikkelingslocaties Ootmarsum

De gemeente Dinkelland heeft de rechtzaak gewonnen die Olde Meule Consulting & Investment uit Ootmarsum had aangespannen over een aantal te herontwikkelen locaties in Ootmarsum. De heer Olde Meule van mening was dat Dinkelland zijn ideeën voor de herontwikkeling van diverse locaties in Ootmarsum had verwerkt in het Masterplan voor Ootmarsum. De rechtbank heeft op 21 januari 2009 uitspraak gedaan en de gemeente Dinkelland is hierbij op alle punten in het gelijk gesteld.

Toelichting
Eind 2007 is de gemeente Dinkelland door Olde Meule voor de rechter gedaagd. Daarbij is door Olde Meule beslag gelegd op de Radboudzalen in Ootmarsum en het naastgelegen parkeerterreintje. De reden hiervoor was dat Olde Meule van mening was dat de gemeente diens ideeën voor de herontwikkeling van diverse locaties in Ootmarsum zonder zijn toestemming had verwerkt in het Masterplan Ootmarsum. Hij claimde daarbij het auteursrecht op die ideeën en bovendien was hij van mening dat hij het recht had om deze locaties te mogen herontwikkelen.. Het gaat daarbij om de locaties Scheepersschool, Poorten Frederik en de Radboudzalen. Door Olde Meule werd een schadevergoeding geëist van E120.000 en een dwangsom van E15.000 voor iedere dag dat de gemeente niet tegemoet zou komen aan zijn eisen. Olde Meule is ook de man achter Scarabee, de projectontwikkelaar die oorspronkelijk in beeld was voor de herontwikkeling van het klooster in Ootmarsum. Daarvoor heeft hij zich echter op het laatste moment teruggetrokken.

Door de gemeente is vanaf het begin aangegeven dat voor alle stellingen en eisen van Olde Meule iedere grond ontbreekt. Ondanks het feit dat de gemeente herhaaldelijk heeft geprobeerd het proces te versnellen, is Olde Meule in staat gebleken om de procedure ruim een jaar te rekken. Op 21 januari jongstleden is door de rechtbank vonnis gewezen. Dit vonnis is zonder rechtzitting tot stand gekomen, hetgeen betekent dat de rechtbank in de schriftelijke stukken al voldoende grond heeft gezien voor het wijzen van een vonnis. Het vonnis houdt kort samengevat in dat de gemeente op alle punten in het gelijk is gesteld. In het vonnis concludeert de rechtbank dat stellingen van Olde Meule op geen enkele wijze feitelijk zijn onderbouwd en bovendien ongeloofwaardig voorkomen.

Wethouder Kleissen: "Wij zijn zeer tevreden met deze heldere uitspraak van de rechter. Hoewel wij ervan overtuigd waren dat ons geen enkel verwijt te maken valt, is het altijd prettig dat de rechter dit ondubbelzinnig bevestigt. Juist omdat we nu volop bezig zijn met de herontwikkeling van het Klooster en omgeving, waar ook de Radboudzalen deel van uitmaken, is het goed dat er geen juridische belemmeringen bestaan in de verdere planvorming."

Tegen het vonnis kon Olde Meule binnen 3 maanden hoger beroep instellen. Deze termijn eindigde op 21 april. Nu Olde Meule geen hoger beroep heeft ingesteld, is daarmee het vonnis onherroepelijk en vervalt het beslag op de Radboudzalen en het naastgelegen parkeerterreintje.

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Team Communicatie, Joost Meijer, telefoonnummer 0541-854 100 of 06-16594593 of jwg.meijer@dinkelland.nl.


---- --