KAS BANK

Lager eerste kwartaal resultaat in onrustige markt

Als gevolg van de aanhoudende financiële crisis is de omzet van KAS BANK in het eerste kwartaal van 2009 licht gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal 2008. Hieraan lagen met name lagere provisie inkomsten ten grondslag als gevolg van lagere beurskoersen, lagere omzetten op de beurzen en grote terughoudendheid bij securities lending. De rente-inkomsten daalden fractioneel ten opzichte van het vierde kwartaal 2008, mede als gevolg van een dalende lange rente. De kosten bleven gelijk ten opzichte van het eerste kwartaal 2008 maar daalden met ruim 10 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2008. De operationele winst in het eerste kwartaal 2009 bedroeg EUR 4,4 miljoen netto (2008: EUR 5,2 miljoen). De solvabiliteit en de liquiditeit bleven uitstekend op peil.

Ondanks de zeer lastige omstandigheden waarin de markt zich bevindt, realiseerde KAS BANK in het eerste kwartaal van 2009 een goede aanwas van nieuwe klanten. Deze groei deed zich voor in Nederland en daarbuiten en zowel bij institutionele partijen als financiële instellingen.

KAS BANK's dienstverlening op het gebied van toegevoegde waarde diensten, zoals institutioneel risicobeheer en toezichthouder rapportage, ontleent voordeel aan het feit dat cliënten als gevolg van de kredietcrisis meer waarde hechten aan objectiviteit en transparantie. Ook KAS BANK's Europese clearing- en settlement platform, dat in het eerste kwartaal wederom werd uitgebreid met enkele alternatieve handelsplatformen (NYSE Arca Europe en SmartPool) profiteert van de pure play dienstverleningsstrategie die tot maximale alignment met klanten leidt.

Mede als gevolg van de genomen aanvullende maatregelen op het gebied van risicobeheer zijn er geen nieuwe schades uit hoofde van tegenpartijrisico of vanuit de kredietverlening op basis van effectenonderpand. De ontwikkelingen op de financiële markten hebben een waardedaling op de eigen beleggingen tot gevolg van circa EUR 5 miljoen netto. Dit heeft nagenoeg geen gevolg voor de BIS ratio.

De BIS-ratio bedroeg per 31 maart 2009 20 procent (2008: 18%) en bevindt zich daarmee onverminderd hoog boven de externe doelstelling van 12,5 procent. De tier 1 ratio bedroeg per 31 maart 2009 17 procent ten opzichte van 15 procent eind 2008. De surplus liquiditeit van de bank bevindt zich met EUR1,7 miljard boven het wettelijk vereist minimum op een hoog niveau en is stabiel tot licht stijgend. KAS BANK heeft geen beroep gedaan op enige vorm van overheidssteun.

Zoals eerder aangegeven spreekt de Raad van Bestuur als gevolg van de onzekere omstandigheden in de financiële markten geen verwachting uit over geheel 2009.

Copyright © 2008 KAS BANK N.V. Alle rechten voorbehouden