Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

11 uitspraken gevonden pagina: 1 2
1. 200801430/1
datum van uitspraak: woensdag 22 april 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Limburg
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Grensmaas" van de gemeente Sittard-Geleen) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Limburg, waarbij het bestemmingsplan "Grensmaas" van de gemeente Sittard-Geleen grotendeels is goedgekeurd. Het plan maakt deel uit van het Grensmaasproject, dat verruiming van de rivier de Maas mogelijk maakt. Ten behoeve van dit project wordt ook baggerspecie geborgen en grind en zand gewonnen. Het bestemmingsplan is een lokale uitwerking van de aanvulling van het Provinciaal Omgevingsplan Limburg "POL Grensmaas". In die POL-aanvulling zijn de locaties voor de ontgrondingen vastgesteld, in dit bestemmingsplan worden de locaties in Sittard-Geleen nader uitgewerkt. De vereniging "Federatief verband tegen ontgrindingen in Born" verzet zich tegen het bestemmingsplan en is tegen het goedkeuringsbesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens haar zijn de ontsluitingswegen in het gebied in strijd met de POL-aanvulling. Verder is de vereniging het er niet mee eens dat een aantal verontreinigde plaatsen in de gemeente niet wordt ontgrond, doordat de provincie daaraan goedkeuring heeft onthouden. Ook een aantal inwoners van Sittard-Geleen is tegen het goedkeuringsbesluit in beroep gekomen. Zij wonen in de buurt van de ontgrondingslocatie Trierveld. Volgens hen is het nog niet zeker op welke manier daar zal worden ontgrond. Daarom is het maar de vraag of de bestemmingen die aan die locatie zijn gegeven, kloppen, aldus de inwoners. Zij vrezen bovendien voor overlast als gevolg van de werkzaamheden die daar gaan plaatsvinden. De zaak is op 20 februari jl. op zitting behandeld.
2. 200802450/1
datum van uitspraak: woensdag 22 april 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Monumentenwet
inhoudsindicatie:

(Plaatsing op monumentenlijst van objecten Marine Vliegkamp Valkenburg) Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Katwijk om de objecten van Marine Vliegkamp Valkenburg op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. De stichting Leefbaar Katwijk had om deze plaatsing verzocht. Het gemeentebestuur heeft in eerste instantie het verzoek van de stichting afgewezen. Tegen deze afwijzing hebben de stichting en het Cuypersgenootschap beroep ingesteld bij de rechtbank in Den Haag. De rechtbank heeft in februari 2008 de beroepen van de stichting en het Cuypersgenootschap gegrond verklaard en bepaald dat het gemeentebestuur opnieuw op hun bezwaren moest beslissen. De rechtbank was van oordeel dat het gemeentebestuur geen doorslaggevende redenen heeft aangevoerd voor afwijzing van het verzoek, nu de gemeentelijke monumentencommissie van mening was dat de Marine Vliegkamp wel monumentwaardig is. Het duinwaterbedrijf Zuid-Holland is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. Het duinwaterbedrijf is eigenaar van de gronden waarop een deel van de objecten staat en vreest dat exploitatie van het waterwingebied bemoeilijkt wordt door plaatsing op de monumentenlijst. Het gemeentebestuur heeft in november 2008 gevolg gegeven aan de uitspraak van de rechtbank en de objecten alsnog op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Ook tegen dit nieuwe besluit van het gemeentebestuur is het hoger beroep van het duinwaterbedrijf gericht. De minister van VROM en Staatsbosbeheer hebben ook beroep ingesteld tegen de plaatsing van de objecten op de gemeentelijke monumentenlijst. De minister is van mening dat niet het gehele Marine Vliegkamp had moeten worden aangewezen als monument. Het besluit om de objecten alsnog op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen is volgens haar en het duinwaterbedrijf te snel en onzorgvuldig tot stand gekomen. De zaak is op 2 april jl. op zitting behandeld.
3. 200803142/1
datum van uitspraak: woensdag 22 april 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor sinter- en fosforfabriek in havengebied Ritthem) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zeeland heeft verleend aan Thermphos International voor een sinter- en fosforfabriek aan de Haven in Ritthem (gemeente Vlissingen). De stichting Natuur en Milieu en de Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB) zijn tegen de vergunning in beroep gekomen. Zij vinden onder meer dat het provinciebestuur in de vergunning eisen had moeten stellen aan de uitstoot van radioactieve stoffen. Ook zou de fabriek op jaarbasis te veel cadmium, lood, stof en kwik mogen uitstoten. De zaak is op 3 maart jl. op zitting behandeld.
4. 200803148/1
datum van uitspraak: woensdag 22 april 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor opslag aardolieproducten in Zwolle) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Zwolle heeft verleend aan Tank Terminal Zwolle B.V. voor de op- en overslag van minerale brandstoffen op een terrein aan de Katwolderweg in Zwolle. Het gaat om aardolieproducten die worden aangevoerd door tankschepen, vervolgens worden opgeslagen in bovengrondse opslagtanks en worden afgevoerd via tankauto's. De vergunning maakt een uitbreiding van de opslagcapaciteit van het bedrijf mogelijk. Een nabijgelegen vastgoedbedrijf is het niet eens met de vergunning en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De gevolgen voor de omgeving vanwege de op- en overslag van de aardolieproducten zouden niet goed zijn onderzocht, aldus het vastgoedbedrijf. Verder vreest hij voor verslechtering van de luchtkwaliteit in de omgeving. De zaak is op 19 februari jl. op zitting behandeld.
5. 200803626/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 22 april 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor afvalopslagbedrijf in Rijswijk) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend voor de opslag van (sterk) verontreinigde grond, spoorwegballast, puin en bouw- en sloopafval op een terrein aan 't Haantje in Rijswijk. Het college van burgemeester en wethouders van Rijswijk en een aantal inwoners van de gemeente zijn het niet eens met de vergunning en zijn in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het gemeentebestuur vindt dat de opslag van de afvalstoffen in strijd is met het landelijk afvalbeheerplan, omdat het bedrijf de afvalstoffen niet direct afvoert naar een verwerkingsbedrijf. Verder zou het bedrijf niet aan de geluidsnormen uit de vergunning kunnen voldoen, aldus de omwonenden en het gemeentebestuur. Ook had het provinciebestuur volgens de omwonenden onderzoek moeten doen naar trillinghinder die ontstaat doordat er meer ritten van en naar het afvalopslagbedrijf zouden plaatsvinden. Tenslotte vrezen de omwonenden voor stofoverlast, geluidshinder en verkeersonveilige situaties. De zaak is op 19 maart jl. op zitting behandeld.
6. 200804768/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 22 april 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvoorschriften voor Grensmaasproject, cluster Koeweide-Nattenhoven-Grevenbicht-Visserweert) Uitspraak over de voorschriften die het college van gedeputeerde staten van Limburg heeft verbonden aan de milieuvergunning van Consortium Grensmaas voor het zogenoemde Grensmaasproject, cluster Koeweide-Nattenhoven-Grevenbicht-Visserweert. Het project heeft betrekking op het verruimen van de rivier de Maas en het ontwikkelen van natuur. Ook wordt er ten behoeve van dit project baggerspecie geborgen en grind en zand gewonnen. De milieuvergunning - die het college in oktober 2006 heeft verleend - heeft betrekking op het winnen van delfstoffen en op de tijdelijke opslag van (weerd)grond en baggerspecie. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in december 2007 deze milieuvergunning gedeeltelijk vernietigd. Die uitspraak met zaaknummers 200608934/1, 200609052/1, 200609061/1, 200609075/1, 200609137/1, 200609159/ 1 en 200609376/1 is te vinden op deze site. Naar aanleiding van die vernietiging heeft het provinciebestuur een aantal nieuwe voorschriften aan de milieuvergunning verbonden. Deze uitspraak gaat over die nieuwe voorschriften. Verschillende inwoners van Born vrezen dat de geluidsnormen in de buurt van hun woningen niet kunnen worden nageleefd. Volgens hen bevat het geluidsonderzoek onjuistheden. De zaak is op 2 april jl. op zitting behandeld.
7. 200804887/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 22 april 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Afval
inhoudsindicatie:

(Dwangsom voor afvalverwerker in Katwijk) Uitspraak over de dwangsom die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft opgelegd aan afvalverwerker Van Gansewinkel, omdat het bedrijf zonder milieuvergunning aan de Lageweg in Katwijk in bedrijf is. Die vergunning is in juli 2007 verlopen en aan het eind van 2007 was er nog geen nieuwe vergunning verleend. De afvalverwerker vindt dat het gemeentebestuur in zijn geval geen dwangsom had mogen opleggen, maar de situatie had moeten gedogen totdat de nieuwe milieuvergunning is verleend. Van Gansewinkel had deze nieuwe vergunning al aangevraagd, maar het gemeentebestuur heeft de aanvraag aangehouden vanwege de overschrijding van 'de ruimte van de geluidzone' rondom industrieterrein 't Heen. De afvalverwerker is van mening dat hem niet kan worden verweten dat de gemeente de aanvraag heeft aangehouden. Daarom is hij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 23 maart jl. op zitting behandeld.
8. 200805887/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 22 april 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Verordeningen
inhoudsindicatie:

(Vergunning voor themamarkt op Schelpenpad in Haarlem) Uitspraak over de gebruiksvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Haarlem op grond van de Brandbeveiligingsverordening heeft verleend aan een inwoonster van Haarlem voor het houden van themamarkten op het Schelpenpad aan de Dreef in Haarlem. De vrouw organiseert al sinds 1998 themamarkten op het Schelpenpad. Zij is het er niet mee eens dat zij voor de markten nu ineens een vergunning nodig heeft. Volgens haar valt een themamarkt niet onder de Brandbeveiligingsverordening, omdat die buiten worden gehouden, voor iedereen toegankelijk is en niet is omheind. De rechtbank van Haarlem heeft de vrouw in juni 2008 in een eerder beroep in het gelijk gesteld. Het gemeentebestuur is het niet eens met deze uitspraak van de rechtbank en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 12 maart jl. op zitting behandeld.
9. 200805950/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 22 april 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor uitbreiding hotel aan Gedempte Zuiderdiep in Groningen) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Groningen heeft verleend voor het uitbreiden van het Martini hotel aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen. Het hotel wordt aan de achterkant en aan de zijkant uitgebreid met 94 kamers waarvan een deel is bestemd voor 'backpackers'. Een omwonende is het niet eens met de vergunning. Volgens hem komt de uitbreiding te dicht bij zijn woning aan de Prinsenstraat, een straat die achter het Gedempte Zuiderdiep ligt. Hij vreest voor aantasting van zijn privacy en voor overlast doordat het overgrote deel van het jeugdhotel aan de Prinsenstraat wordt gebouwd. Ook zou de uitbreiding van het hotel zorgen voor parkeeroverlast in de buurt, omdat het hotel niet hoeft te voorzien in parkeergelegenheid op eigen terrein. Daarom is hij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Groningen verklaarde in juni 2008 een eerder beroep van hem ongegrond. De zaak is op 23 maart jl. op zitting behandeld.
10. 200807744/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 22 april 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Onderwijszaken
inhoudsindicatie:

(Bekostiging uitbreiding van basisschool 't Jok op Terschelling) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Terschelling om de uitbreiding van de christelijke basisschool 't Jok te plaatsen op het zogenoemde Plan van Scholen 2007. De Vereniging voor Christelijk Basisonderwijs op Terschelling had dit aan de gemeente gevraagd. De vereniging wil het bestaande schoolgebouw aanpassen vanwege onderwijskundige vernieuwingen zoals het groepsgewijs werken in een aparte ruimte. Verder wil zij de school uitbreiden met een schoollokaal, omdat zij meer leerlingen verwacht aan te trekken. Het gemeentebestuur heeft het verzoek van de vereniging afgewezen, omdat de christelijke basisschool in 2007 over voldoende leslokalen zou beschikken. Verder kan de christelijke basisschool volgens het gemeentebestuur in de jaren erna gebruik maken van lokalen van de openbare basisschool 't Jok, die in hetzelfde pand zit. Het gemeentebestuur heeft eveneens het verzoek om uitbreiding met een ruimte voor onderwijskundige vernieuwingen afgewezen, omdat de christelijke basisschool, net als de openbare basisschool, in het verleden al ruimte toegekend heeft gekregen. De rechtbank in Leeuwarden heeft in september 2008 de vereniging voor Christelijk Basisonderwijs gedeeltelijk in het gelijk gesteld, omdat het gemeentebestuur volgens haar beter had moeten motiveren waarom uitbreiding met een ruimte voor onderwijskundige vernieuwingen niet noodzakelijk is. Op het punt van de uitbreiding met een schoollokaal heeft de rechtbank de vereniging in het ongelijk gesteld. Hiertegen is de vereniging dan ook in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is 27 januari jl. op zitting behandeld. pagina: 1 2