Provincie Drenthe

Besluitenlijst

van de vergadering van de
provinciale staten van Drenthe

gehouden op 22 april 2009








BESLUITENLIJST
Vergadering van Provinciale Staten van Drenthe
Woensdag 22 april 2009

U kunt de statenvoorstellen en de ingezonden brieven, alsmede de besluitenlijsten en samenvattin- gen, via het DocumentVindSysteem (DVS) inzien op de website van de provincie onder het volgende adres: www.drenthe.nl/provincialestaten

Ingediende moties en amendementen zijn als bijlage opgenomen bij deze besluitenlijst.

Aanwezig: J. Slagter (PvdA) de leden: mevrouw M. Stijkel-Kuijpers (ChristenUnie) A. van der Tuuk (PvdA) (vicevoorzitter) A.Timmerman (VVD) J.J. Baltes (VVD) G.J. Udding (VVD) H. Beerda (PvdA) E.R. Veenstra (PvdA) M.A.M. Berends (PvdA) J. Vester (SP) W.A.R. Boer (PvdA) A. Wendt (ChristenUnie) H.H. van de Boer (VVD) R. Westerhof (SP) L. Bomhof (VVD) Th.J. Wijbenga (CDA) D.B. Dijkstra (CDA) B.J. Ziengs (VVD) K.R. Dijkstra (PvdA)
R.D. Esseveld (SP) mevrouw I.M. Rozema, griffier R. Fokkens (PvdA)
mevrouw W.G. Goudriaan-Visser (PvdA) Voorts aanwezig de leden van GS: H.R. Hornstra (PvdA) mevrouw A. Haarsma (PvdA) A. Huizing (PvdA) mevrouw T. Klip-Martin (VVD) S. de Jong (CDA) H. Baas (ChristenUnie) H. Klaver (CDA) R.W. Munniksma (PvdA) J.H. Lammers (CDA) J.H. Bats (VVD) J. Langenkamp (GroenLinks) mevrouw J.G. Vlietstra (PvdA) mevrouw W.L.M. Mastwijk-Beekhuijzen (CDA)
T.S. Medemblik (ChristenUnie) Afwezig: mevrouw A.H. Mulder (CDA) mevrouw K.J. Datema-Klöpping (SP) mevrouw J.H. Mustamu (PvdA) E. Hemsteede (PvdA) P.H. Oosterlaak (SP) mevrouw M.J. Kaal (CDA) mevrouw J.M. Pannekoek-van Toor (VVD) A. Kerstholt (VVD) A.G.H. Peters (CDA) mevrouw G.H. Smith (GroenLinks) mevrouw G. Seinen (CDA)





1. Opening en mededelingen
De voorzitter opent de vergadering om 14.00 uur en deelt mee dat bericht van verhindering is ontvan- gen van de dames Datema, Kaal en Smith en de heren Hemsteede en Kerstholt.


2. Ingekomen stukken
De fractie van de SP heeft gevraagd om agendering van de brief van GS van 2 april 2009 over beant- woording vragen ex artikel 41 Reglement van orde van de SP inzake megastallen Nieuw-Annerveen. Agendering zal plaatsvinden in de statencommissie OGB van 13 mei 2009. De lijst met ingekomen stukken wordt voor het overige conform vastgesteld.


3. Vaststelling van de agenda
De agenda wordt vastgesteld met dien verstande dat het agendapunt Concessie openbaar vervoer Groningen en Drenthe na de mondelinge vragen zal worden behandeld.


4. Vaststellen besluitenlijst van de vergadering van PS van 18 maart 2009 De besluitenlijst wordt ongewijzigd vastgesteld.


5. Benoemingen
Provinciale staten benoemen tot lid van de statencommissie:
- Cultuur en Welzijn: de heer J.J. Baltes (VVD)
- Omgevingsbeleid: de heer B.J. Ziengs (VVD)

- Bestuur, Financiën en Economie: de heer K. Kuipers (GroenLinks) (commissielid, niet zijnde sta- tenlid).


6. Mondelinge vragen
Mevrouw Seinen (CDA) stelt de volgende vragen:

- hoe zijn de onderhandelingen verlopen met de NS over de implementatie van de nieuwe dienstre- geling?

- wat is de stand van zaken m.b.t. het realiseren van Hoogeveen als Intercity-station?
- op welke wijze wordt er gelobbyd in Den Haag? Woensdag 22 april wordt er in Den Haag (vaste kamercommissie) door zowel Hoogeveen als Meppel een petitie aangeboden voor behoud van de verschillende haltes. Hoe staat de gedeputeerde hier tegenover? Gedeputeerde Bats merkt op dat er geen sprake is van onderhandelen, maar van lobbyen. GS heb- ben zich, conform motie M2 van 4 februari 2009, richting NS sterk gemaakt voor Hoogeveen als inter- city-station. Uit nog niet officieel bevestigde berichten van de NS blijkt dat de NS niet voornemens zijn hierin mee te gaan. De petitie die in Den Haag zal worden aangeboden heeft v.w.b. het onderdeel Hoogeveen als intercity-station de volledige steun van GS.


7. Concessie openbaar vervoer Groningen en Drenthe Het dagelijks Bestuur van het OV-bureau staat voor de beslissing om een nieuwe concessie openbaar vervoer voor Groningen en Drenthe te gunnen voor de komende 6 jaar. Het bestuur is bevoegd tot deze gunning te besluiten. PS hebben een kaderstellende bevoegdheid ten aanzien van het OV- beleid en de financiering daarvan, daarom worden zij betrokken bij dit besluit. De gevolgen van de beslissing voor de nieuwe concessies kunnen het effect hebben dat deze kaders worden overschre- den.

Samenvattende reactie van de fracties:
Alle fracties met uitzondering van de SP zijn voor het nu gunnen van de concessie en niet voor uitstel van de gunning. Zij hebben daarvoor diverse redenen, waaronder de onzekerheid mbt de kosten bij latere gunning, de onzekerheid voor werknemers bij uitstel en mogelijke juridische consequenties. Een




aantal fracties meent wel, dat de meerkosten niet moeten worden verhaald op de dienstregeling en de frequentie van de lijnen. De fractie van de SP is principieel tegen marktwerking in het openbaar ver- voer en pleit voor het oprichten van een eigen provinciaal (overheids)vervoersbedrijf in Groningen en Drenthe.

Reactie van het college van GS op hoofdlijnen:
De gedeputeerde geeft aan een groot voorstander te zijn van het nu gunnen, ook al zal dat meer kos- ten met zich meebrengen. De modernisering van het materieel en verbetering van de dienstverlening zijn erg belangrijk. De gedeputeerde zal zijn uiterste best doen om hierover eenstemmigheid te krijgen in het DB. Desnoods zal het AB bijeen moeten worden geroepen om een beslissing te bereiken.

GS zeggen het volgende toe:

- De heer Bats zegt toe de suggesties van GroenLinks mee te nemen in het financieringsvoorstel.
- De heer Bats zegt toe dat de staten n.a.v. de opmerking over mismanagement inzage krijgen in de verslagen van de vergaderingen van het OV-bureau.
- De heer Bats zegt toe na het nemen van het gunningsbesluit door het DB OV-bureau bij de staten terug te komen met een financieringsvoorstel.

- De heer Bats zegt toe de vraag of bij niet-gunning de Gemeenschappelijke regeling OV-bureau moet worden opgeheven/wordt opgeheven in een later stadium te zullen beantwoorden.

Moties/amendementen:

Nr. Ingediend door Onderwerp Besluit M1 De heer Baltes (VVD) Ondersteuning gunning conces- Ingetrokken sie


8. Voorstellen

Bespreekstukken (B-stukken)

8a. Statenstuk 2009-370, Programma Provinciehuis van Morgen: Revitalisering provinciehuis Inhoud: GS stellen de staten voor op basis van het Verbouwplan revitalisering provinciehuis de in 2008 gedane reserveringen voor indexatie ad 2.600 .000,-- en voor maatregelen in het kader van

klimaat en energie ad 4.300.000,-- definitief bes chikbaar te stellen.

Samenvattende reactie van de fracties:
Alle fracties kunnen in principe instemmen met het voorstel. De SP dient een motie (M2) in, waarin wordt voorgesteld alsnog de 1%-regeling beeldende kunst toe te passen. Gelet op het programma Klimaat en Energie, vindt het CDA dat het energieverbruik "groener" moet en dient daartoe motie M3 in, waarin GS wordt verzocht direct na opening van het gerevitaliseerde provinciehuis alle extern ge- kochte energie voorzien te laten zijn van een zogenaamd "groen" certificaat. Verder vindt het CDA de door GS genoemde terugverdientermijnen voor de klimaat- en energiemaatregelen te lang. De fractie dient daarom amendement A1 in, waarin de maximale terugverdientermijn op 30 jaar wordt gesteld. De VVD benadrukt dat de budgetten taakstellend moeten zijn. Het wensenlijstje moet d.m.v. inver- dieneffecten worden bekostigd. De VVD heeft daarbij in eerste instantie voorkeur voor de aanschaf van kunstwerken. De PvdA heeft geen voorkeur t.a.v. de wensen. Mocht er sprake zijn van financiële meevallers, dan ziet deze fractie graag nadere voorstellen van GS tegemoet. GroenLinks is tegen het realiseren van wensen als er geld over is. Dat geld moet terugvloeien in de algemene reserve.




Reactie van het college van GS op hoofdlijnen:
Gedeputeerde Baas benadrukt de voorbeeldfunctie van de provincie. Hij geeft aan t.a.v. de klimaat- en energiemaatregelen zodanige keuzes te zullen maken dat de genoemde terugverdientijden zo re- eel mogelijk zijn. Amendement A1 wordt door hem ontraden. Wie geeft hem de garantie dat een ter- mijn van 25 jaar wel reëel is? Het is onmogelijk de ontwikkeling van de energieprijzen te voorspellen. In tweede termijn wordt de termijn in het amendement verhoogd naar 30 jaar. De heer Baas geeft aan daarmee te kunnen leven. Hij staat sympathiek tegenover motie M2, maar zegt gebonden te zijn aan het vastgestelde budget. Desgevraagd deelt hij mee dat er geen besluit ligt om de 1%-regeling beel- dende kunst te hanteren in geval van verbouw van het provinciehuis. Hij neemt de inhoud van motie M3 over. Als er geld over is, treedt de gedeputeerde over het wensenlijstje in overleg met de klank- bordgroep uit de staten. De nu door de fracties aangegeven voorkeuren worden daarbij nadrukkelijk meegenomen. Daarna volgt een voorstel aan de staten. De heer Baas staat ervoor in dat geen over- schrijding van het budget plaatsvindt.

GS zeggen het volgende toe:
Gedeputeerde Baas zegt toe dat, mocht er na de revitalisering geld over zijn, de voorkeuren van de staten t.a.v. het wensenlijstje nadrukkelijk zullen worden meegenomen.

Moties/amendementen:

Nr. Ingediend door Onderwerp Besluit M2 De heer Oosterlaak (SP) Toepassing 1%-regeling beel- Ingetrokken dende kunst
M3 De heer Lammers (CDA) Na opening van het gerevitali- Unaniem aanvaard seerde provinciehuis alle extern gekochte energie voorzien te laten zijn van een "groen" certi- ficaat
energiemaatregelen van 30 jaar Tegen: ChristenUnie

Besluit: Na beraadslaging en na stemming bij handopsteken is het voorstel met algemene stemmen aanvaard.

8b. Statenstuk 2009-376, Intensivering Marketing en Promotie Inhoud: GS stellen de staten voor om 1 miljoen ui t het Stimuleringsfonds Drentse Projecten beschik-

baar te stellen aan Marketing Drenthe voor de tijdelijke intensivering van de marketing- en promotie- inspanningen en een aanvullend voorstel te laten ontwikkelen voor toeristische productontwikkeling.

Samenvattende reactie van de fracties:
M.u.v. de SP stemmen alle fracties in met het voorstel. De SP dient een amendement (A2) in, waarin wordt voorgesteld 1 miljoen extra te storten in d e Subsidieregeling Toerisme Natuurlijk (STINAT). De

VVD pleit ervoor de nadruk te leggen op recreatie en toerisme en op toeristische productontwikkeling, dus niet op wonen en werken. De fractie wijst op het belang van monitoring van de resultaten. Groen- Links kondigt aan bij de behandeling van de Voorjaarsnota te komen met een motie over de ontwikke- ling van een Drenthe House in Amsterdam. Desgevraagd geven VVD, SP en PvdA aan niet geheel afwijzend tegenover het idee van een Drenthe House te staan. Het is echter de vraag of het aan de provincie is om daarin actie te ondernemen. Het CDA doet de suggestie om de maximale subsidie in het kader van de STINAT te verhogen naar 2 ton.




Reactie van het college van GS op hoofdlijnen:
Gedeputeerde Vlietstra verwacht de uitkomsten van de monitoring medio 2009. Dan komt zij hierop bij de staten terug. Marketing Drenthe geeft aan juist veel mogelijkheden te zien t.a.v. wonen en werken. Volgens de gedeputeerde houdt collega Munniksma zich intensief bezig met toeristische productont- wikkeling. De gedeputeerde ontraadt amendement A2. Zij ziet geen reden een miljoen toe te voegen aan de STINAT, nu in dit fonds nog 6 miljoen rest eert. Intensivering van marketing- en promotie-

activiteiten is alleen mogelijk met extra geld. Zij stelt voor in de commissie BFE van 27 mei 2009 terug te komen op de suggestie van het CDA.

GS zeggen het volgende toe:

- Gedeputeerde Vlietstra zegt toe medio 2009 bij de staten terug te komen met de resultaten van de evaluatie van Marketing Drenthe.

- Gedeputeerde Vlietstra zegt toe in de commissie BFE van 27 mei 2009 terug te komen op het voorstel om het maximale subsidiebedrag uit de STINAT te verhogen naar 2 ton.

Moties/amendementen:

Nr. Ingediend door Onderwerp Besluit A2 De heer Oosterlaak (SP) 1 miljoen extra storte n in de Verworpen Subsidieregeling Toerisme Na- Voor: SP tuurlijk

Besluit: Na beraadslaging en na stemming bij handopsteken is het voorstel aanvaard. De fractie van de SP heeft tegen het voorstel gestemd.

8c. Statenstuk 2009-377: Uitvoering Toekomststrategie Essent Inhoud: GS stellen de staten in de gelegenheid hun wensen en bedenkingen kenbaar te maken t.a.v. hun voorgenomen besluit tot verkoop van de aandelen in Essent NV aan RWE.

Samenvattende reactie van de fracties:
De meerderheid van de PvdA is tegen vervreemding van de aandelen. Men wil de zeggenschap over Essent niet uit handen geven, omdat de overheid bij nutsbedrijven een vinger in de pap zou moeten houden. De SP is dezelfde mening toegedaan. Ook GroenLinks wil de aandelen in Drents bezit hou- den. SP en GroenLinks vinden RWE niet duurzaam genoeg en het feit dat RWE deel lijkt te gaan uit- maken van een kerncentrale pleit ook tegen verkoop. De PvdA vraagt of het zeker is dat de provincie geld overhoudt aan de transactie. De SP vindt dat met het aannemen van de Splitsingswet een grote vergissing is begaan.
De meerderheid van het CDA, de VVD en de ChristenUnie stemmen in met de aandelenverkoop. Op die manier wordt de toekomst van Essent zoveel mogelijk zeker gesteld. VVD en ChristenUnie vinden dat de aandacht moet worden gericht op een kwalitatief hoogwaardig netwerk.

Reactie van het college van GS op hoofdlijnen:
Gedeputeerde Vlietstra geeft aan dat Essent een partner moet zoeken, omdat het bedrijf op termijn te klein is voor een zelfstandig bestaan. In eerste instantie speelt de provincie financieel quitte. Pas in een later stadium zal de verkoop geld opleveren. RWE en Essent werken gezamenlijk aan contractue- le afspraken over duurzaamheid. De gedeputeerde is ervan overtuigd dat dit tot goede resultaten zal leiden. De gedeputeerde verwacht dat het Splitsingsplan door de minister zal worden goedgekeurd. Er ligt inmiddels een advies van de NMa. Het terugdraaien van de Splitsingswet bestempelt zij als wishful thinking. Het rijk gaat hierover niet in discussie.




GS zeggen het volgende toe:
n.v.t.

Besluit: Na beraadslaging en na hoofdelijke stemming is het voorstel met 20 stemmen voor en 13 stemmen tegen aanvaard.

8d. Statenstuk 2009-382: Positie en rol statenleden binnen het AB SNN Inhoud: GS stellen de staten voor in te stemmen met:
- de uitgangspunten in de notitie van het DB SNN inzake de positie en rol van statenleden in het SNN en het addendum daarbij;

- de gewijzigde samenstelling van het AB SNN;
- de gewijzigde samenstelling van de rekeningcommissie;
- het opheffen van de agendacommissie;

- het evalueren van de nieuwe werkwijze in de komende collegeperiode;
- het houden van een jaarlijkse informerende, opiniërende gezamenlijke statendag.

Samenvattende reactie van de fracties:
M.u.v. de SP en GroenLinks stemmen alle fracties in met het voorstel. De SP wil besluitvorming voor- behouden aan de staten en dus geen statenleden in het AB SNN laten optreden. GroenLinks is tegen de vermindering van het aantal statenleden in het AB SNN, omdat naar haar mening dan juist de sta- ten op grotere afstand komen te staan.

Reactie van het college van GS op hoofdlijnen:
Aangezien dit voorstel gaat over het regelen van de eigen regeling van werkzaamheden van de staten vinden gedeputeerde staten het niet aan hen om daar iets van te vinden.

Besluit: Na beraadslaging en na stemming bij handopsteken is het voorstel aanvaard. De fracties van SP en GroenLinks hebben tegen het voorstel gestemd.

8e. Statenstuk 2009-372, Actieplan Klimaat en Energie Inhoud: Het actieplan schetst de inspanningen die in 2009 genomen worden om de gestelde doelen uit het vastgestelde Programma Klimaat en Energie te kunnen behalen. GS vragen aan PS om in te stemmen met het actieplan.

Samenvattende reactie van de fracties:
De fracties waren over het algemeen positief gestemd over het Actieplan. De gedeputeerde werd ge- prezen voor haar inzet, onder andere m.b.t. toelating van `groene' leveranciers op het energienet. Het CDA was teleurgesteld over het loslaten van de factor 4 als multiplier-effect van investeringen en vroeg zich af of dit effect in het begin niet veel te optimistisch was ingeschat. De PvdA legt de nadruk op het energienetwerk en het al eerder gedane verzoek om instelling van een revolving fund voor in- vesteringen in duurzaamheid. De SP geeft aan fundamenteel tegen CO2-opslag in de ondergrond te zijn. Deze fractie dient motie M4 in m.b.t. het zogenaamde Einspeisegesetz (die levering aan het net door particulieren mogelijk maakt). CDA, GroenLinks en ChristenUnie steunen de motie niet, omdat die in hun ogen niets toevoegt.

Reactie van het college van GS op hoofdlijnen:
De gedeputeerde geeft aan zich in te zetten voor een groter multiplier-effect, maar acht de huidige inschatting reëel. M.b.t. een revolving fund zegt zij te proberen op een slimme manier geldstromen aan elkaar te koppelen, waaronder Europese. Gemeenten zouden hierin ook moeten participeren.




Drenthe doet geen experimenten met CO2-opslag, want de provincie gaat daar niet over. De gedepu- teerde wil wel de discussie met de minister van EZ aangaan. Zij ondersteunt het dictum van de motie van de SP. Er komt een Nederlandse regeling aan, de zgn. Feed-in-wet.

GS zeggen het volgende toe:
n.v.t.

Moties/amendementen:

Nr. Ingediend door Onderwerp Besluit M4 De heer Westerhof (SP) Energietoevoerwetgeving Aanvaard (Einspeisegesetz) Tegen: CDA, ChristenUnie en GroenLinks

Besluit: Na beraadslaging en na stemming bij handopsteken is het voorstel met algemene stemmen aanvaard.

Hamerstukken (A-stukken)

8f. Statenstuk 2009-371, Omvorming Programma Beheer, inclusief aanvulling Index Natuur en Landschap, onderdeel Natuurbeheer (recreatie) Zonder beraadslaging en zonder hoofdelijke stemming is het voorstel unaniem aanvaard.

8g. Statenstuk 2009-374, Ontwikkeling Stadscentrum Hoogeveen Zonder beraadslaging en zonder hoofdelijke stemming is het voorstel unaniem aanvaard.

8h. Statenstuk 2009-383, Begroting SNN 2010
Zonder beraadslaging en na stemming bij handopsteken is het voorstel aanvaard. De fractie van de SP heeft tegen het voorstel gestemd.


9. Sluiting
De vergadering wordt gesloten om 22.20 uur.

De volgende vergadering zal plaatsvinden op 3 juni 2009.

Vastgesteld in de vergadering van provinciale staten van 3 juni 2009,

, voorzitter

, griffier