Apple Nederland

Apple maakt resultaten voor tweede kwartaal bekend

Hoogste omzet en winst voor tweede kwartaal in geschiedenis van Apple

Cupertino, 22 april 2009 - Apple maakt vandaag de resultaten bekend voor het tweede kwartaal van het boekjaar 2009, dat werd afgesloten op 28 maart 2009. Het bedrijf boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van $1,21 miljard, ofwel $1,33 per aandeel, bij een omzet van $8,16 miljard. In hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar werd een omzet geboekt van $7,51 miljard, en een nettokwartaalwinst van $1,05 miljard, ofwel $1,16 per aandeel. De brutomarge bedroeg het afgelopen kwartaal 36,4 procent, vergeleken met 32,9 procent in hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar. De internationale verkopen vertegenwoordigden in het afgelopen kwartaal 46 procent van de totale omzet.

In overeenstemming met de boekhoudkundige "subscription"-behandeling zoals die is vereist door GAAP, rekent Apple baten en lasten van de omzet van iPhone en Apple TV toe voor de geschatte economische levensduur van deze producten. Wanneer de GAAP-omzet en -productkosten worden gecorrigeerd om de invloed van de "subscription"-boekhouding buiten beschouwing te laten, zijn de overeenkomstige non-GAAP-maatregelen* voor dit kwartaal $9,06 miljard aan "Gecorrigeerde omzet" en $1,66 miljard aan "Gecorrigeerde nettowinst".

Apple heeft het afgelopen kwartaal 2,22 miljoen Macintosh computers verkocht, een daling van 3 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar. Het bedrijf heeft het afgelopen kwartaal 11,01 miljoen iPods verkocht, een stijging van 3 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar. Dit kwartaal zijn bovendien 3,79 miljoen iPhones verkocht, een stijging van 123 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar.

"We zijn erg blij dat we de resultaten van het beste kwartaal zonder feestdagen in onze geschiedenis bekend kunnen maken", zegt Peter Oppenheimer, CFO van Apple. "De financiële situatie van Apple is nog steeds heel gezond. We hebben bijna $29 miljard aan liquide middelen en goed verkoopbare effecten op onze balans staan. Voor het derde kwartaal van het boekjaar 2009 verwachten we een omzet van tussen de $7,7 en $7,9 miljard en een winst per aandeel tussen ongeveer $0,95 en $1,00."

De conference call waarin de financiële resultaten voor het tweede kwartaal van 2009 worden besproken, zal worden gestreamd met behulp van QuickTime, de op standaarden gebaseerde technologie van Apple voor de streaming van live en opgenomen beeld en geluid. De webuitzending kan vanaf 22 april 2009 gedurende circa twee weken worden beluisterd op www.apple.com/quicktime/qtv/earningsq209/ .


*Non-GAAP financiële maatregelen

In het boekjaar 2007 is Apple met de verkoop van de iPhone en Apple TV begonnen. Omdat Apple in de toekomst mogelijk nog niet nader gespecificeerde voorzieningen en aanvullende softwareproducten gratis aan iPhone- en Apple TV-klanten zal leveren, rekent Apple in overeenstemming met GAAP baten en lasten van de omzet van deze producten toe op basis van een lineaire grondslag voor de economische levensduur ervan, waarbij verliezen worden toegerekend aan de verkoopperiode. Momenteel wordt de economische levensduur van deze producten geschat op 24 maanden. Deze boekhoudkundige behandeling, ook wel "subscription"-boekhouding genoemd, resulteert in het doorschuiven van bijna alle baten en lasten van de omzet van het kwartaal waarin de producten aan de klant zijn verkocht. Andere kosten die zijn gerelateerd aan deze producten, zoals kosten voor fabricage, verkoop, marketing en garantie, worden als gemaakte kosten afgeschreven van de resultatenrekening. Verder worden ook de kosten voor de ontwikkeling van toekomstige, niet nader gespecificeerde voorzieningen en aanvullende software die op den duur mogelijk aan klanten worden geleverd, als gemaakte kosten afgeschreven van de resultatenrekening. In tegenstelling hiertoe rekent Apple over het algemeen baten en lasten van de omzet van andere producten, zoals Macs en iPods, toe aan de verkoopperiode, aangezien Apple aan deze klanten in de toekomst geen gratis niet-gespecificeerde voorzieningen of aanvullende softwareproducten levert.

In juli 2008 is Apple begonnen met de verkoop van iPhone 3G, de iPhone van de tweede generatie, en heeft de distributie ervan toen aanzienlijk uitgebreid door met telefoonproviders in meer dan 70 landen in zee te gaan. De verkoopcijfers van iPhone 3G liggen aanzienlijk hoger dan die van de iPhone van de eerste generatie. In het eerste kwartaal dat de iPhone 3G verkrijgbaar was en dat eindigde op 27 september 2008, zijn er 6,9 miljoen iPhones verkocht; daarmee is het aantal van 6,1 miljoen iPhones van de eerste generatie die in totaal in de vijf voorgaande kwartalen zijn verkocht overschreden.

Ook in het kwartaal dat werd afgesloten op 28 maart 2009 is weer een substantieel aantal iPhone 3G's verkocht, te weten 3,79 miljoen stuks. Daardoor is het bedrag aan iPhone-omzet en -productkosten dat Apple in het kader van de 'subscription'-boekhouding voor toerekening aan toekomstige perioden heeft doorgeschoven, aanzienlijk. Terwijl de GAAP-resultaten een goed inzicht verschaffen in de bedrijfsvoering en financiële positie van Apple, blijft het management de bedrijfsanalyse aanvullen met financiële maatregelen, die rekening houden met de totale omzet, gerelateerde kostprijzen van producten en resulterende inkomsten uit verkopen van iPhones en Apple TV's gedurende deze periode. Aan het einde van dit persbericht vindt u de cijfers behorend bij de volgende non-GAAP-maatregelen: "Gecorrigeerde omzet", "Gecorrigeerde kostprijs van de omzet", "Gecorrigeerde brutomarge", "Gecorrigeerde exploitatiemarge", "Gecorrigeerde nettowinst" en "Gecorrigeerde winst per aandeel". Deze financiële maatregelen zijn niet GAAP-conform, omdat ze niet tot uitdrukking brengen welk bedrag aan baten en lasten voor toerekening aan latere perioden wordt doorgeschoven. De bovenstaande non-GAAP-maatregelen worden gegenereerd door de overeenkomstige GAAP-maatregelen alleen te corrigeren om het effect van de `subscription'-boekhouding terug te draaien. Apple gebruikt deze financiële maatregelen samen met de onderstaande maatregelen om extra inzicht te verschaffen in de huidige exploitatie- en bedrijfstrends die niet uit de GAAP-resultaten naar voren komen.

Het management van Apple gebruikt de "Gecorrigeerde omzet" om de groei van het bedrijf, de omzetsamenstelling en de prestaties ten opzichte van de concurrentie te evalueren. Gezien de invloed van de iPhone-verkoop in het kwartaal dat op 28 maart 2009 eindigde, geeft de "Gecorrigeerde omzet" een goed beeld van de groei van het bedrijf, doordat zichtbaar wordt welke bedragen op het moment van verkoop ruwweg aan Apple zijn verschuldigd in verband met producten die in deze periode zijn verkocht. Verder resulteert het feit dat uitgestelde omzet (waarbij de actuele verkopen worden doorgeschoven naar toekomstige perioden en eerdere verkopen op dat moment worden toegerekend) buiten beschouwing wordt gelaten in meer transparantie over de onderliggende verkooptrends van het bedrijf. Het management gebruikt de non-GAAP-maatregelen van "Gecorrigeerde kostprijs van de omzet", "Gecorrigeerde brutomarge" en "Gecorrigeerde exploitatiemarge" om de operationele prestaties van Apple te beoordelen op basis van de iPhone- en Apple TV-omzet in de actuele periode en om de operationele beslissingen, die voortdurend moeten worden genomen, makkelijker te maken. Omdat Apple de kosten voor fabricage, verkoop en marketing, inclusief de kosten die verband houden met iPhone en Apple TV, als gemaakte kosten beschouwt, gebruikt het management de "Gecorrigeerde omzet" om het rendement van deze kosten vast te stellen, de groei van de bedrijfskosten in vergelijking met hetzelfde kwartaal in het vorige boekjaar te beheren en een begroting van toekomstige kosten op te stellen. Omdat de non-GAAP-maatregelen "Gecorrigeerde omzet" en "Gecorrigeerde exploitatiemarge" worden beschouwd als belangrijke indicatoren van de actuele bedrijfsprestaties, zijn deze maatregelen meeteenheden die meetellen bij de bepaling van de managementcompensatie aan het begin van het boekjaar 2009. Ten slotte gebruikt het management de non-GAAP-maatregelen "Gecorrigeerde nettowinst" en "Gecorrigeerde winst per aandeel" om de operationele prestaties van Apple te beoordelen op basis van de iPhone- en Apple TV-omzet in de actuele periode, om de operationele beslissingen, die voortdurend moeten worden genomen, makkelijker te maken en om de prestaties tegen die van de concurrentie af te zetten.

Het management is van mening dat deze non-GAAP financiële maatregelen, mits daarbij ook de overeenkomende geconsolideerde GAAP-maatregelen en gerelateerde segmentgegevens in ogenschouw worden genomen, voortschrijdend inzicht geven in de onderliggende factoren en trends die van invloed zijn op zowel de bedrijfsresultaten van Apple als het vermogen van Apple om liquide middelen te genereren. Het management is van mening dat deze non-GAAP-maatregelen zullen leiden tot een grotere transparantie van de huidige resultaten van Apple en investeerders in staat zullen stellen om de trends in de huidige en toekomstige resultaten volledig te begrijpen.

Waarschuwingen met betrekking tot de inzet van non-GAAP-maatregelen

Zoals eerder is opgemerkt, zijn deze non-GAAP financiële maatregelen niet in overeenstemming met GAAP, omdat hierin niet het doorschuiven van omzet en productkosten voor toerekening aan latere kwartalen tot uitdrukking komt. Deze non-GAAP financiële maatregelen corrigeren niet de kosten die verband houden met het voornemen van Apple om nog niet nader gespecificeerde nieuwe voorzieningen en software te verstrekken aan kopers van een iPhone of Apple TV. Deze kosten worden volgens het 'subscription'-boekhoudmodel van GAAP als gemaakte kosten afgeschreven van de resultatenrekening en zijn niet gecorrigeerd in deze non-GAAP financiële maatregelen. Als zodanig zijn deze non-GAAP financiële maatregelen niet bedoeld om voor een gegeven kwartaal alle kosten van verkopen van dat kwartaal weer te geven. De onderstaande non-GAAP financiële maatregelen zijn alleen bedoeld om maatregelen te presenteren met betrekking tot de totale omzet, de daarmee samenhangende productkosten en de resulterende inkomsten voor iPhones en Apple TV's in het kwartaal waarin deze producten aan klanten worden verkocht.

Het management is van mening dat investeerders voordeel zullen hebben bij een grotere transparantie met betrekking tot deze non-GAAP financiële maatregelen, zowel bij de beoordeling van de bedrijfsresultaten van Apple als bij het opstellen van prognoses en het maken van analyses voor de toekomst. Het management erkent echter dat:


* deze non-GAAP financiële maatregelen slechts beperkt behulpzaam zijn en alleen moeten worden beschouwd als aanvulling op de GAAP financiële maatregelen van Apple;

* deze non-GAAP financiële maatregelen niet los moeten worden gezien van, of als vervanging moeten worden beschouwd van de GAAP financiële maatregelen van Apple;

* deze non-GAAP financiële maatregelen niet moeten worden gezien als superieur aan de GAAP financiële maatregelen van Apple;
* deze non-GAAP financiële maatregelen niet zijn opgesteld in overeenstemming met GAAP, en investeerders moeten dan ook niet aannemen dat de non-GAAP financiële maatregelen die in dit persbericht zijn opgenomen, zijn opgesteld op basis van een uitgebreid pakket regels of principes;

* deze non-GAAP financiële maatregelen niet zijn gepresenteerd met vergelijkbare non-GAAP financiële maatregelen voor eerdere kwartalen, hoewel het management de intentie heeft om deze non-GAAP financiële maatregelen voor de toekomstige kwartalen te blijven traceren en publiceren; en

* totdat het management vergelijkbare non-GAAP financiële maatregelen voor andere kwartalen publiceert, deze non-GAAP financiële maatregelen geen informatie verstrekken over trends in de prestaties van Apple; investeerders moeten er dan ook niet van uitgaan dat de publicatie van deze non-GAAP financiële maatregelen enige positieve of negatieve trends in de bedrijfsresultaten van Apple uitdrukt.

Verder zijn deze non-GAAP financiële maatregelen mogelijk uniek voor Apple, aangezien ze kunnen afwijken van de non-GAAP financiële maatregelen die door andere bedrijven zijn ingezet. Deze presentatie van non-GAAP financiële maatregelen heeft daarom mogelijk tot gevolg dat de vergelijking van de resultaten van Apple met die van andere bedrijven er niet op vooruit gaat.

Aan het einde van dit persbericht wordt elke non-GAAP financiële maatregel afgezet tegen de GAAP financiële maatregel(en) die hiermee het best vergelijkbaar is/zijn.

Dit persbericht bevat prognoses over onder meer de toekomstige omzet en winst per aandeel van Apple. Deze prognoses zijn onderhevig aan risico's en onzekerheden, en de feitelijke resultaten kunnen hiervan afwijken. Enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de resultaten zijn onder meer: het effect dat economische factoren en concurrentiefactoren en de reactie hierop van Apple kunnen hebben op het aankoopgedrag van bedrijven en consumenten met betrekking tot de door Apple geleverde producten; een mogelijke rechtszaak die kan voortvloeien uit de zaken die door de speciale commissie van de raad van bestuur zijn onderzocht en de herziening van de geconsolideerde financiële resultaten van Apple; de voortdurende concurrentiedruk in de computermarkt; de mate waarin Apple erin slaagt tijdig nieuwe programma's, producten en technologische innovaties op de markt te brengen en de vraag hiernaar te stimuleren; het effect dat de overstap op nieuwe producten, wijzigingen in productprijzen of productaanbod en/of hogere kosten van onderdelen kan hebben op de brutomarge van Apple; het voorraadrisico dat verband houdt met de noodzaak voor Apple om productcomponenten te bestellen of te reserveren voordat klanten hun bestelling plaatsen; de voortdurende beschikbaarheid (onder acceptabele voorwaarden of überhaupt) van bepaalde onderdelen en diensten die van essentieel belang zijn voor de zakelijke activiteiten van Apple en die momenteel worden verkregen via een enkele of een beperkt aantal bronnen; het effect dat de afhankelijkheid van Apple van de fabricageactiviteiten en logistieke diensten van onafhankelijke leveranciers kan hebben op de kwaliteit, kwantiteit of kosten van de door Apple geproduceerde producten of geleverde diensten; de afhankelijkheid van Apple van de beschikbaarheid van digitaal materiaal en programma's van onafhankelijke leveranciers; het mogelijke effect van een eventuele constatering dat Apple inbreuk heeft gemaakt op de intellectueeleigendomsrechten van derden; het effect dat problemen met de product- en servicekwaliteit kan hebben op de verkopen en de bedrijfswinst van Apple; de afhankelijkheid van Apple van één iPhone-serviceprovider in bepaalde landen; oorlogen, terrorisme, problemen op het gebied van de volksgezondheid en andere omstandigheden die de bevoorrading, de aflevering of de vraag naar producten zouden kunnen ontwrichten; de voortdurende dienstbaarheid en beschikbaarheid van belangrijke leidinggevenden en werknemers; ongunstige uitkomsten van andere gerechtelijke stappen; en de afhankelijkheid van Apple van de leveranciers en andere resellers van Apple producten. Meer informatie over factoren die mogelijk van invloed kunnen zijn op de financiële resultaten is te vinden in de openbare stukken van Apple die zijn gedeponeerd bij de SEC, waaronder Apple's Form 10-K voor het boekjaar 2008 dat werd afgesloten op 27 september 2008, Apple's Form 10-Q voor het kwartaal dat werd afgesloten 27 december 2008 en Apple's Form 10-Q voor het kwartaal dat werd afgesloten op 28 maart 2009, dat eveneens zal worden gedeponeerd bij de SEC. Apple is niet verplicht om de prognoses of gegevens bij te werken, die geldig zijn op de datum waarop deze zijn verstrekt.

Meer informatie: