Nieuwe interactieve tentoonstelling Zoeken naar leven in NEMO


Hersteld bericht

AMSTERDAM, 20090219 -- Je eigen chemische samenstelling berekenen en een echte 4,65 miljard jaar oude meteoriet aanraken. Fietsen op warp speed en puzzelen met eiwitten. In de nieuwe tentoonstelling `Zoeken naar leven' van science center NEMO gaat jong en oud op een fascinerende ontdekkingstocht. Filmpjes, spellen en experimenten maken het mysterie van het leven boeiend en begrijpelijk. De tentoonstelling is vanaf 23 april 2009 open voor publiek.

Zoveel vragen, zoveel antwoorden
De nieuwe tentoonstelling `Zoeken naar leven' stelt de vraag wat leven eigenlijk is en hoe het mogelijk is dat leven ontstaat. Wat is het verschil tussen levend en levenloos, hoeveel kans is er op leven elders in het heelal en hoe zou dat eruit kunnen zien? NEMO neemt je mee naar het allereerste begin van het leven op onze aarde, zo'n 3,7 miljard jaar geleden, om te laten zien hoe het allemaal begon. Welke condities zijn van belang voor het ontstaan van het leven? Ervaar hoe die condities het leven beïnvloeden, en hoe het eruit zou zien als de omstandigheden nèt een beetje anders waren. Is er alleen op de aarde leven ontstaan? Volgens de huidige stand van de wetenschap is er grote kans dat er ook op andere planeten in het heelal leven is ontstaan. Hoe groot is die kans? Hoe zoek je eigenlijk naar leven op andere planeten?

Leven maken?!
Het hart van de tentoonstelling is het beroemde Miller-Urey experiment. NEMO en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) herhalen het experiment in NEMO. In 1953 toonden de Amerikaanse wetenschappers Stanley Miller en Harold Urey aan dat er bouwstenen van eiwitten - aminozuren - kunnen ontstaan als je simpele stoffen onder bijzondere omstandigheden mengt. Hun mengsel van water, ammoniak, waterstof en methaan werd bestookt met elektrische vonken (vergelijkbaar met de omstandigheden 4 miljard jaar geleden). Al na een week `groeiden' in deze oersoep aminozuren, maar verder dan een week zijn de Miller en Urey nooit gegaan. De glazen bol in NEMO blijft dit maal vijf jaar onaangeroerd, om daarna te ontdekken of er misschien veel complexere bouwstenen van het leven zijn ontstaan. Als bezoeker sta je er met je neus bovenop. Extra bijzonder aan deze unieke samenwerking is dat de TU/e hetzelfde experiment ook in Eindhoven laat lopen.

Partners
In de tentoonstelling komen onder andere biologie, scheikunde, natuurkunde en astrobiologie samen. Hoofdpartner van de tentoonstelling is de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Andere partners zijn Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), SRON Netherlands Institute for Space Research en de Technische Universiteit Eindhoven. Door deze samenwerking met de partners biedt de tentoonstelling de meest actuele ontwikkelingen, visies en resultaten op het gebied van de zoektocht naar het leven.

Over NEMO
De tentoonstelling `Zoeken naar leven' is een uitbreiding van het vaste aanbod van science center NEMO. NEMO is een plek waar bezoekers actief en spelenderwijs kennis maken met wetenschap en technologie. Alles onder het motto `Verboden af te blijven', want door zelf te doen en vooral alles aan te raken komen wetenschap en technologie tot leven. Science center NEMO is gehuisvest in het groenkoperen gebouw bovenop de Amsterdamse IJ-tunnel op loopafstand van Amsterdam Centraal Station.





Ingezonden persbericht