InCTformatie 2009: congres over innovatief uitgeven


InCT, platform innovatief uitgeven, scherpt de geest, juist in tijden van recessie

ROTTERDAM, 20090311 -- Op 22 april 2009 organiseert InCT, platform innovatief uitgeven, voor de vierde maal haar voorjaarscongres InCTformatie. De huidige tijd vraagt om slim ondernemen en om slim uitgeven. Het programma van InCTformatie zorgt ervoor dat iedereen werkzaam in de uitgeverij en media-branche de geest kan scherpen. In het plenaire programma komen sprekers uit de branche en experts aan het woord: zij zullen interessante en inspirerende visies en praktijkvoorbeelden presenteren. Het plenaire gedeelte wordt afgewisseld met korte `powersessies' waarbij bezoekers een eigen keuze kunnen maken uit best practices op het gebied van innovatief uitgeven. Het programma wordt afgesloten met een spraakmakende afsluiting.

De InCT-Innovatiemeter
Tijdens InCTformatie 2009 worden voor de tweede keer als vast onderdeel de resultaten van de InCT-Innovatiemeter gepresenteerd. De InCT-Innovatiemeter is een samenwerking tussen InCT en Ithaka (www.ithaka.com) en onderzoekt ieder jaar hoe de uitgeefbranche zelf denkt over de stand van zaken rondom innovatie, zowel binnen het eigen bedrijf als binnen de branche als geheel.

Het InCT Jaarboek: Uitgeven 2009
Naast de InCT-Innovatiemeter wordt ook het InCT jaarboek, Uitgeven 2009, op InCTformatie gepresenteerd. Het jaarboek, dat dit jaar voor het eerst gepubliceerd wordt, bevat interviews door de redacteuren van InCT (`de keuze van de redactie'), artikelen door vooraanstaande consultancy organisaties met hun visie op de toekomst van de uitgeverij en een groot aantal artikelen die geschreven zijn door mensen werkzaam in de uitgeefbranche (`user generated content'). Daarmee is het InCT jaarboek een boek `voor het vak, door het vak'.
Natuurlijk bevat het jaarboek ook de volledige rapportage van de InCT Innovatiemeter. Alle bezoekers van het congres ontvangen op de dag zelf een exemplaar van het jaarboek.

Het plenaire programma:
In het plenaire programma zullen de volgende sprekers een lezing houden:

Arend van den Berg , directeur/hoofdredacteur Z24: Z24 is een zeer succesvolle business-site, waarvan het concept gestoeld is op het succesvolle online model van Schibsted uit Zweden, een van de meest innovatieve uitgeverijen in Europa. Arend van den Berg zal uit de doeken doen hoe dit online model werkt.

Quintin Schevernels, COO Online media bij VNU Media: hij zal in zijn lezing ingaan op het bouwen van sterke online merken en waarom dat juist in deze tijd van belang is.
Rob Does, directeur van Ithaka, zal de resultaten van het onderzoek dat Ithaka samen met InCT heeft gedaan naar innovatie in de uitgeverij presenteren.
Marieke van der Donk, media expert bij PWC: zij zal verslag doen van een groot internationaal onderzoek binnen de krantenuitgeverij. Welke conclusies zijn er te trekken en wat betekenen de conclusies voor de uitgeefbranche?

Het live interview: Michiel Buitelaar (Sanoma Uitgevers): een nieuw onderdeel is het live interview waarbij een gast door de dagvoorzitter, Ronnie Overgoor, geïnterviewd zal worden. Het publiek kan actief meedoen en zelf ook vragen stellen. De eerste gast zal Michiel Buitelaar zijn.

De afsluiting
De afsluiting dit jaar zal heel bijzonder zijn: twee, op het eerste gezicht totaal verschillende, sprekers zullen hun eigen visie op de toekomst van uitgeven presenteren: jong vs. oud, buitenstaander vs. insider.
Joost Kist, een éminence grise in de uitgeefbranche, zal zijn, zeer actuele, kijk op het uitgeefvak en haar toekomst met de toehoorders delen. Daarna zal Martijn Aslander, een (relatieve) buitenstaander, de bezoekers deelgenoot maken van zijn filosofie, `waardebepaling achteraf', en hoe die het uitgeefvak zou kunnen veranderen. De bezoekers kunnen ter plekke meedenken en -discussiëren.

De parallelsessies:
In dit onderdeel kunnen de bezoekers, net als bij de voorgaande edities, zelf hun programma bepalen door te kiezen uit een aantal parallelsessies, waarbij de volgende formats aangeboden worden:
1: Best Practice: tijdens deze sessies presenteren de standhouders gezamenlijk met hun klant een succesvolle case;
2: Speakerscorner: tijdens deze sessies kunnen de bezoekers in gesprek of discussie met elkaar en de organiserende partij over een actueel thema.

Meer informatie
InCTformatie 2009 vindt plaats op donderdag 22 april in Spant! te Bussum. Meer informatie en aanmelden via de nieuwe website: www.inctformatie.nl.

Over InCT InCT

(spreek uit als `inkt') is al acht jaar hét toonaangevende merk op het gebied van innovatie bij uitgevers van boeken, tijdschriften, kranten en multimedia. Het portfolio van InCT bestaat uit een tweemaandelijks magazine, een dagelijks bijgewerkte website (www.inct.nl), een weblog, een online netwerk, een wekelijkse nieuwsbrief, twee bijzonder succesvolle evenementen, boekpublicaties en workshops/opleidingen.