O.M. heeft godsbewijzen nodig om telefoontaps te bewijzen


ARNHEM, 20090420 -- Hoe bewijs je, dat een brief van de rechter, die niet meer in het dossier terug te vinden is, toch bestaat? Het Openbaar Ministerie moet zijn toevlucht nemen tot achterhaalde godsbewijzen. Aanstaande woensdag dient voor het Hof te Arnhem het vervolg op een enigszins slepende zaak.

In 2004 werd een inval gedaan in een uitzendbureau voor de pluimvee-industrie op de Veluwe. Daarbij heeft de politie gebruik gemaakt van het `opnemen van telecommunicatie', oftewel telefoontaps. Voordat de politie telefoons mag aftappen, heeft ze de toestemming nodig van een rechter. Die verstrekt daartoe een machtiging. Die machtiging moet fysiek in het dossier aanwezig zijn. En daar zit nu net het probleem: er is geen enkele machtiging in welk dossier dan ook terug te vinden. Het gaat in totaal over vier tapperiodes en drie verdachten; er zouden dus 12 machtigingen moeten zijn.

Om alle fouten uit te sluiten, heeft het Hof eind 2008 besloten, dat er een nader onderzoek moet komen naar de machtigingen. Al snel volgde de mededeling van de zijde van het OM: de machtigingen zijn er niet, maar in het computersysteem is terug te vinden, dat ze er wel geweest moeten zijn.
Volgens de raadsman van de verdachte houdt dit in, dat het OM voor de taak staat om te bewijzen, dat iets wat niet bestaat, er toch is. De advocaat die ook theoloog is, herkent hier iets in, wat sterk lijkt op de klassieke godsbewijzen. Zo'n redenering gaat als volgt: er zijn dingen die bewegen - logisch gesproken kun je niet uitgaan van een oneindige beweging - er moet dus een eerste beweger zijn, die zelf niet beweegt, de zgn. Onbewogen Beweger, en die noemen we God. Zo ongeveer zal het OM moeten redeneren om het bestaan van de machtigingen te bewijzen.

Als het OM inderdaad deze redenering gaat hanteren, ontstaan er voor juristen en theologen interessante tijden: godgeleerdheid en rechtsgeleerdheid gaan dan weer sterk op elkaar leunen - en dat was nou net de bedoeling niet.

Zitting Hof Arnhem, woensdag 10.30 uur, Walburgstraat 2 - 4, Arnhem





Ingezonden persbericht