Zwitserland toont karakter met Typically Swiss hotels


AMSTERDAM, 20090422 -- Het begrip typisch Zwitsers kun je op veel manieren invullen. Op logiesgebied bijvoorbeeld. Om tegemoet te komen aan de wens van bezoekers om de vakantie in een karakteristiek Zwitsers hotel door te brengen, heeft Zwitserland Toerisme in samenwerking met de Zwitserse hoteliervereniging de nieuwe hotelgroep "Typically Swiss Hotels" gelanceerd.

Wat is een typisch Zwitsers hotel? Dat was de vraag die de werkgroep van Zwitserland Toerisme en hotelleriesuisse moesten beantwoorden toen ze de criteria voor deze groep van hotels gingen vastleggen. Men heeft 300 aanmeldingen onder de loep genomen en er 225 van opgenomen in de groep Typically Swiss hotels, gepresenteerd op de website van Zwitserland Toerisme, MySwitzerland.com. Werkgroeplid en hoofdredacteur van het vakblad htr hotel revue Elsbeth Hobmeier zegt "Het was helemaal niet gemakkelijk de strenge criteria toe te passen, omdat het typische in Zwitserland in elke regio een eigen gezicht heeft. In het Engadin zijn bijvoorbeeld de stenen huizen met hun sgraffito facadeversiering typisch, in het Berner Oberland de houten châlets en aan het Meer van Genève de grote belle-epoquehuizen."

Spiegel van de regio

De 225 hotels hebben ondanks hun individualiteit zeven wezenlijke gemeenschappelijke kenmerken, die als toelatingscriterium werden geformuleerd:
* een voor de plek of omgeving authentieke bouwstijl
* de inrichting ademt een Zwitserse sfeer
* geen lid van een gestandaardiseerde keten
* attractieve ligging aan een meer, op het land, in de bergen of in een oud stadsgedeelte
* persoonlijke service door medewerkers die de omgeving kennen
* de meeste bedrijven zijn in het bezit van het kwaliteitslabel niveau 1 van de Schweizer Tourismus Verband of zijn ermee bezig dat te verwerven
* ten minste 30% van de gerechten op de menukaart en 20% van de wijnen is een regionale specialiteit of van Zwitserse origine
"De hotels zijn op hun heel individuele wijze een spiegel van hun regio", aldus Jürg Schmid, CEO van Schweiz Tourismus (Zwitserland Toerisme). Hij voegt eraan toe: "Elk afzonderlijk hotel is een sympathiek visitekaartje van het toeristisch buitengewoon veelzijdige en authentieke Zwitserland."

Van berghut tot vijfsterrenhotel

Wie op MySwitzerland.com/typically kijkt, ontdekt dat het niet uitsluitend om hotels gaat. Er staan ook bed&breakfastadressen, Gasthöfe en zelfs vijf hutten van de Zwitserse Alpenclub SAC op. De Keschhütte in het natuurgebied Parc Ela/Graubünden en de Leglerhütte in de bergen van Glarus verrassen aan de binnen- en buitenzijde met hun moderne houtdesign. De Cadlimo-, Tuoi- en Oberaletschhütte behoren met hun stenen gevels echter tot de klassiekers van dit genre.
Een van de oudste gebouwen in de groep Typically Swiss is hotel Kreuz in Sachseln/Centraal-Zwitserland; het kerngebouw dateert van 1270, dus het is nog ouder dan het Zwitsers Eedgenootschap - de staat Zwitserland - zelf (1291). Tot de kleinere hotels behoort Fafleralp, kenmerkend voor de houten bouwstijl van het Wallis. Een ander mooi voorbeeld is het hotel Lej da Staz in St. Moritz/Graubünden met zijn geraffineerde "alpine chic" houten vertrekken. Qua karakter helemaal anders is de klassieke herberg Loup Blanc in La Brévine, verscholen in de Jura neuchâtelois.
Tot de grotere huizen hoort het Kulm hotel in St. Moritz. In 1864 ging hoteleigenaar Johannes Badrutt een weddenschap aan met Engelse gasten. Hij beweerde dat ze `s winters in hemdsmouwen van de zon konden genieten. Zo niet, dan zou hij hun verblijf betalen. De gasten keerden bruingebrand terug naar Engeland, vertelden daar over de Oberengadiner winter en waren daarmee de uitvinders van het wintertoerisme in Zwitserland. Hotel Beau-Rivage in Genève blikt terug op een 144 jaar oude geschiedenis. Staatshoofden, koningen en kunstenaars gingen hier in en uit. Het is nog altijd een van de tophuizen van Zwitserland en lid van de Leading Hotels of the World.

Zoeken op internet

De adressen van de Typically Swiss hotels zijn alleen op internet te vinden. Het zoeken naar een geschikt adres wordt vergemakkelijkt door diverse indelingscriteria: sterrenclassificatie, prijscategorie, grootte, ligging (aan het water, in de bergen, op het land of in de stad). Er is veel aandacht aan de visuele presentatie besteed: er kunnen hele fotogalerijen bekeken worden. Via een weblink kun je rechtstreeks bij de hotels boeken. Een deel van de hotels is via het gratis callcenternummer 00 800 100 200 30 van Zwitserland Toerisme te boeken.
Naar de hotels: www.MySwitzerland.com/typically of op de homepage bij Zoeken de webcode 328156 invoeren.





Ingezonden persbericht