Ingezonden persbericht


Woensdag 22 april: 2009

Mediadebat: Nieuws, maar dan wel met een stofwolk graag!

MediaDebat in samenspraak met de Raad voor de Journalistiek 16.00-18.00 uur, Stadskasteel Oudaen in Utrecht

Met in ieder geval Marcel Broersma, Lara Rense, Bart Brouwers en Hugo van der Parre.

Een vliegtuig crasht op 25 februari om 10 uur 31; presentatrice Lara Rense van BNR Nieuwsradio meldt een paar minuten later als eerste het bericht dat een vliegtuig van Turkish Airlines is neergestort. Luisteraars maakten haar daarop attent en Rense geeft het bericht ook onmidddellijk weer door via microblog Twitter.

De hoofdredacteur van Sp!ts, Bart Brouwers raadt begin dit jaar al zijn redacteuren aan vooral te twitteren. Niet alleen omdat dat leuk is, maar: 'Twitter is een nieuwsbrenger. Als je de juiste mensen of instanties volgt dan weet je dat er nieuws voorbijkomt.' Nieuws dat zich nog aan het ontwikkelen is, 'wat het nog spannender en authentieker maakt'.


Tijd voor een MediaDebat over de snelheid van het nieuws, over de vraag of de kwaliteit van de journalistiek gediend is met al die nieuwe media en mensen die meteen, heet van de naald willen weten wat er aan de hand is. Een ontwikkeling die vooral consequenties heeft voor bestuurders en voor journalisten die gedwongen worden in steeds minder tijd afwegingen te maken over wat wel of niet te zeggen en te publiceren.