Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)
Persbericht

CNV Metaal en elektro (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 22 april 2009

------

CNV Metaal en elektro raadpleegt sector opnieuw over nieuwe cao

CNV steekt thermometer in 'de metaal'

CNV Metaal en elektro houdt de komende weken een grootscheeps cao-onderzoek onder alle 150.000 werknemers die vallen onder de cao Metalektro. Dit onderzoek moet informatie opleveren welke zaken werknemers in de Metalektro in de cao geregeld willen zien. Bijzonder is dat de bond ook van niet-leden wil horen wat zij geregeld willen zien in de cao, die begin volgend jaar wordt afgesloten. Deze onderzoeksopzet was een groot succes tijdens de vorige cao-onderhandelingen.

Vaak wordt de vakbond verweten alleen met leden te communiceren en daarom niet representatief te zijn voor alle werknemers. CNV Metaal en elektro neemt opnieuw de proef op de som en vraagt aan alle werknemers in de bedrijfstak welke zaken zij geregeld willen zien in de cao Metalektro.

De bond is er van overtuigd dat de verenigingsdemocratie van de vakbond, waarin alleen leden het woord voeren, prima in staat is om de wensen van alle werknemers te verwoorden.

Werknemers in de Metalektro kunnen een online-enquête invullen waarin ze aangeven wat zij in een cao geregeld willen zien. Zodra ze de vragenlijst hebben ingevuld, krijgen zij informatie over hoe zij persoonlijk de arbeidsvoorwaarden het liefst zouden willen regelen. Kortom: welk arbeidsvoorwaarden-type zij zijn.

CNV-onderhandelaar Jan Wevers: 'Als we de mening weten van werknemers, krijgen we een betrouwbaar beeld van wat er leeft in de sector. Vervolgens zullen we op basis van de uitkomst van de enquête met onze leden in discussie gaan over de cao-voorstellen die aan het eind van het jaar door de cao-commissie in de Metalektro van de bond worden vastgesteld. De mening van onze leden is daarbij doorslaggevend.'

Onderhandelingen starten begin volgend jaar.