Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Rijswijk, 22 april 2009

VBO Makelaar: AFM denkt niet na over gevolgen woningmarkt

Brancheorganisatie VBO Makelaar vindt het onbegrijpelijk dat de heer Hoogervorst van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft aangekondigd de tophypotheek te gaan verbieden. Directeur Hans van der Ploeg: "Dat hij het aantal gevallen waarin de norm van 4,5 keer het jaarinkomen wordt overschreden wil terugdringen, is begrijpelijk. Daar heeft de AFM als toezichthouder steken laten vallen. Maar dat kan niet worden gecompenseerd door nu de tophypotheek dan maar aan te pakken. De AFM realiseert zich onvoldoende de verstrekkende gevolgen van deze maatregel voor starters en daarmee de woningmarkt in zijn geheel. Zonder tophypotheek kan met name deze groep de bijkomende kosten voor de notaris en overdrachtsbelasting niet ophoesten. Wil de AFM-voorzitter de woningmarkt een halt toeroepen omdat er een verhoogde kans op werkloosheid bestaat?"

Directeur Hans van de Ploeg: "Na de regering, die naliet voldoende concrete maatregelen voor de woningmarkt te nemen, zet nu ook de AFM de woningmarkt in de kou. De regering vond het niet noodzakelijk de overdrachtsbelasting (tijdelijk) te verlagen of af te schaffen. De AFM zorgt met deze maatregel er nu voor dat een aanzienlijke groep huizenkopers die overdrachtsbelasting überhaupt niet meer kan betalen. Daarmee wordt voor velen de mogelijkheid van het bezit van een eigen huis afgekapt. Deze kopers kunnen dan alleen nog uitwijken naar een persoonlijke lening waardoor ze belastingaftrek mislopen en worden gedwongen tot meer financieel risico. Was daar de kredietcrisis niet door ontstaan? Los van het feit dat dit het voorzichtig opkrabbelende vertrouwen in de woningmarkt opnieuw een mokerslag toebrengt, heeft dit ook verstrekkende gevolgen voor aanverwante markten zoals de bouwmarkt. Een slechter moment om het eigen straatje schoon te vegen, had niet gekozen kunnen worden."

Directeur Hans van der Ploeg vindt dat hypotheekverstrekkers nog beter dan voorheen een juiste inschatting moeten maken van de financiële gegoedheid van de koper en zijn toekomstperspectief. Op basis daarvan kan dan eventueel worden afgeweken van de inkomensnorm. Ook meer zekerheid over de waarde van de woning d.m.v. gevalideerde taxaties via het NWWI kan een gezonde verstrekking van hypotheken waarborgen. "Dat zijn maatregelen die meer hout snijden dan iedereen uitsluiten van een tophypotheek."