Ingezonden persbericht


Oranje in Brussel tackelt stofwisselingsziekten en scoort voor Energy4All

Brussel, 22 April 2009 - De spelers van de Oranje in Brussel (OiB) Lions, het Nederlandse voetbalelftal in Brussel speelden dinsdagavond 21 April 2009 tegen een gelegenheidselftal voor de Stichting Energy4all! Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn, Nederlandse Consul Willem de Bruin en vele andere Nederlandse Brusselaren zijn erbij op de avond. OiB heeft 1240 euro ingezameld voor de stichting Energy4All dat onderzoek naar stofwisselingsziekten in kinderen steunt.

Dinsdagavond om 20.30 trapten Prins Constantijn en de Nederlandse Consul Willem de Bruin deze speciale wedstrijd af. De afgelopen weken hebben de spelers van OiB vrienden en collega's gevraagd om een balletje te komen trappen voor het goede doel en/of voor 50 euro een t-shirt van het 'Energy4All' elftal te sponsoren. Het voetbalelftal hoopte een mooi bedrag binnen te halen en naamsbekendheid te genereren voor de belangwekkende Stichting Energy4all. Om dit bedrag te halen werd alles uit de kast getrokken; een OiB t-shirt, recentelijk gesigneerd door Michel Platini, zal geveild worden en trompettisten van het Koninklijk Conservatorium Brussel zullen voor een muzikale bijdrage leveren. "Ieder kind heeft recht op energie, maar helaas is er momenteel nog geen behandeling voor kinderen met stofwisselingsziekten. Daarom is het zo belangrijk dat verenigingen als Oranje in Brussel zich voor onze stichting inzetten ", zegt Eric Oomen, onbezoldigd directeur van de stichting Energy4All.

Stichting Energy4All steunt het onderzoek naar behandelingen voor patiënten met energiestofwisselingsziekten waar prof. dr. Jan Smeitink, verbonden aan het UMC St. Radboud ziekenhuis te Nijmegen, al jaren mee bezig is. In Nederland worden per week 1 tot 2 kinderen geboren met een stoornis in de energie-stofwisseling. Hun batterij is half leeg, laadt niet op, en loopt snel leeg. Bij de minst ernstige vorm hebben kinderen na 50 meter lopen het gevoel een marathon te hebben afgelegd. Zij zijn dan totaal uitgeput. Bij veel kinderen zijn ook organen aantast die veel energie verbruiken, zoals de hersenen, het hart en de lever. Door een ernstige ontwikkelingsachterstand, epilepsie en hart- en leverfalen overlijden veel van deze kinderen voor het 10e levensjaar. Er is nog geen behandeling voor deze ernstige ziekten.

Oranje in Brussel, opgericht in 2008, stelt zich ten doel van toegevoegde waarde te zijn voor de Nederlandse en Europese gemeenschap in Brussel door middel van een mix van sportieve en sociale activiteiten. In haar eerste seizoen in de door de UEFA gesponsorde Euroleague heeft OiB een indrukwekkende 2de plaats in het reguliere seizoen behaald, zodoende een plek in de kwartfinales veilig stellende. De benefietwedstrijd voor Energy4All staat als het aan de OiBers ligt niet op zich. "OiB is en wil meer zijn dan alleen een voetbalelftal. Naast de vele sociale activiteiten die we organiseren willen we ons graag ieder jaar een keer 100% inzetten voor een goed doel," aldus OiB voorzitter Unico van Kooten.

Foto: zie bijlage
van links naar rechts: