Ingezonden persbericht

Aandacht energiebesparing in bedrijfsgebouwen gestegen
Nog veel te winnen door beter inzicht in kosten en kennis van instrumenten.

Rotterdam ­ 22 april 2009. De aandacht voor energiebesparing iin bedrijfsgebouwen blijft toenemen. De aandacht is ten opzichte van vorig jaar met maar liefst 17% gestegen. Wel is er nog veel winst te boeken door misvattingen over hoge kosten weg te nemen en de bekendheid van bestaande instrumenten en maatregelen te vergroten. Dit blijkt uit onderzoek onder facility managers van kantoren en zorginstellingen, installateurs en adviseurs, dat onlangs werd uitgevoerd door USP Marketing Consultancy in opdracht van SenterNovem.

Ondanks geslonken budgetten is er onder facility managers, installateurs en adviseurs stijgende aandacht voor energiebesparing. In 55% van de ondervraagde organisaties is het een veel besproken onderwerp, terwijl dit percentage in 2008 nog op 38% stond. Ook constateren adviseurs en installateurs ten opzichte van vorig jaar een toename van het aantal vragen uit de markt over dit onderwerp (van 52 naar 76%), evenals een stijging van het aantal verzoeken om energiebesparende maatregelen (van 6 naar 13%). De verwachting is ook dat de aandacht de komende jaren zal groeien. Het toepassen van regelaars, het goed afstellen van klimaatinstallaties en energiezuinige verlichting blijken de meest toegepaste energiebesparende maatregelen tot dusver. Ook voor de toekomst wordt verwacht dat deze maatregelen het meest worden toegepast.

Zorg scoort goed
Uit het onderzoek blijkt tevens dat de zorgsector actiever is op het gebied van energiebesparing dan de sector utiliteit (kantoren). Binnen utiliteit heeft 85% van de facility managers de afgelopen drie jaar één of meerdere energiebesparende maatregelen getroffen, in de zorg was dit percentage zelfs 95%. Ook voor de afzonderlijke maatregelen en de toekomstplannen zijn de cijfers in de zorgsector rooskleuriger dan in de utiliteit.

Installatie Performance Scan
Meer inzicht in terugverdientijden en de mogelijkheden van energiebesparende instrumenten zijn volgens het onderzoek belangrijk om energiebesparende maatregelen te stimuleren. Zo worden de kosten van de Installatie Performance Scan (IPS), een instrument waarmee de adviseur of installateur bestaande klimaatinstallaties kan scannen op energie-efficiency, door 29% van de respondenten te hoog ingeschat, terwijl de kosten nagenoeg alleen arbeid betreffen. Het optimaliseren van installaties op basis van de IPS leidt tot forse reductie van het energieverbruik en minder storingen en comfortklachten. De besparingen lopen op tot 35%, bij een terugverdientijd van een jaar. Met geringe investeringen kan dus veel bespaard worden.

Winst door extra budget en informatie
Door de recessie is er wel minder budget voor energiebesparing. In 2008 vond nog 47% van de facility managers dat er binnen hun organisatie voldoende budget voor energiebesparing was. Dit jaar is dat aantal gedaald naar 39%. Het is dan ook niet verwonderlijk dat extra overheidssubsidie door 65% van de facility managers wordt genoemd als de maatregel die de aandacht voor energiebesparing binnen organisaties kan vergroten. Zo'n 64% van de facility managers geeft daarnaast aan meer inzicht in en advies over mogelijkheden voor energiebesparing te wensen.

Voor meer informatie over mogelijkheden voor energiebesparing, financieringsconstructies en de Installatie Performance Scan, kunnen geïnteresseerden terecht op de website www.slimme-energie.nl

Technische achtergrond/verantwoording:
Voor het onderzoek van USP Marketing Consultancy zijn in december 2008 en januari 2009 504 telefonische enquêtes afgenomen onder facility managers (utiliteit en zorg) en 422 onder installateurs en installatie adviesbureaus. Een jaar eerder werd hetzelfde onderzoek uitgevoerd, wat maakt dat resultaten 1-op-1 te vergelijken zijn en ontwikkelingen inzichtelijk worden.



Ingezonden persbericht