Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam, 22 april 2009

ARCTICA IN BLIJDORP UITGEBREID
NIEUW VERBLIJF VOOR STELLER-ZEEARENDEN

Het Arctica-gebied in Blijdorp is uitgebreid met een nieuw stukje toendra. Hier zijn twee grote Steller-zeearenden gehuisvest in een ruime volière. In het zelfde biotoop zijn ook de ijsberen, poolvossen en sneeuwuilen te vinden. Sinds vandaag is het hele gebied toegankelijk voor de bezoekers. Het nieuwe verblijf van de zeearenden is prachtig gelegen aan de grote vijverpartij naast de Oceaniumingang. Opvallend, zeker in een grote stad als Rotterdam, is de ruimtelijke beleving van het hele gebied. Dit komt o.a. omdat het een vrij open gebied is met hoogteverschillen, waterpartijen en toendra-achtige beplanting. Hiermee poogt Blijdorp zoveel mogelijk hun natuurlijk leefgebied te benaderen.

Van alle zeearenden is de Steller de grootste. Van kop tot staart kunnen de vrouwtjes wel 110 centimeter worden; de mannetjes blijven een stuk kleiner. De grootste gemeten spanwijdte is 280 centimeter en het grootste gewicht bijna negen kilo. Deze indrukwekkende zeearend leeft in het wild langs de oostkust van Siberië, waar Siberië grenst aan de Zee van Ochotsk en de Beringzee. Hij grijpt zijn voedsel op zee of uit zoet water: zeevis, zalmen, karpers, zeevogels, maar vooral kadavers! Als een vis te sterk is, sleept die weleens de arend een eindje de diepte in. Maar normaal neemt de arend zijn prooi mee naar het land. Met zijn enorme klauwen houdt hij de prooi vast terwijl hij er met zijn snavel stukken aftrekt.

Na een indrukwekkende baltsvlucht boven open zee, bouwt een paartje een groot nest hoog in een boom. Dat nest ('horst') wordt soms tientallen jaren gebruikt en kan enorm groot worden. Het vrouwtje legt meestal maar één ei en broedt er ruim een maand op. Helaas gaan veel jongen dood... doordat ze voortijdig uit het nest vallen! Als het goed gaat, duurt het nog bijna vijf jaar voordat een jong volwassen is. De wereldpopulatie, geschat op circa 5000 exemplaren neemt gestaag af. Dit komt o.a. door verstoring van het leefgebied door oliewinning en waterkrachtcentrales en hoge concentratie lood en kwik in het aquatische milieu.

Blijdorp hoopt natuurlijk dat het paar zich ook in de Diergaarde zal voortplanten. De twee vogels zijn bijna geslachtsrijp en belangrijke dieren in het Europese fokprogramma (EEP).

Het nieuwe verblijf voor de Steller-zeearenden is mogelijk gemaakt door de Vereniging Vrienden van Blijdorp

GORILLABABY MAAKT HET GOED:
GESLACHT NOG NIET BEKEND

Het pasgeboren gorillajong van moeder Tamani en vader Bokito maakt het goed. Op Goede Vrijdag j.l. werden de verzorgers van de gorilla's verblijd met deze geboorte. Gelukkig is Tamani een goede, ervaren moeder. Voor Bokito is dit het derde jong en hij gedraagt zich zoals je van een gorillavader mag verwachten. Hij beschermt de familie en zorgt dat er geen ruzie is. De familie is met dit mooie weer dagelijks buiten te zien, maar de gorilla's mogen in feite zelf kiezen of ze binnen of buiten blijven. Omdat Tamani het jong stevig tegen zich aanhoudt, is het niet gemakkelijk om te zien of het een jongetje of een meisje is. Het geslacht is dus nog niet bekend. Daarom wachten de verzorgers dus nog met de naamgeving. Nog even geduld!

Gezinsactiviteit DARWIN-DOEMEE: 25 april tot begin 2010

2009 is het internationale Darwin-jaar. In samenwerking met diverse organisaties besteedt Blijdorp daarom extra aandacht aan Darwin en zijn Evolutietheorie. De Evolutietheorie is heel eenvoudig, maar evolutie zelf gaat heel langzaam en is daardoor niet gemakkelijk zichtbaar. Verspreid door de Diergaarde wordt de evolutie zichtbaar, hoorbaar en speelbaar gemaakt. Bij binnenkomst in Blijdorp krijg je een plattegrond waarmee je alle evolutie-dingen gemakkelijk kunt vinden. Op veel plekken kun je zelf iets doen. Je kunt bijvoorbeeld een fantasie moerasdier samenstellen, een reuzen memory-spel spelen maar ook evolutiefilmpjes bekijken of naar verhalen luisteren. En er staan vrijwilligers klaar die uitleg geven bij de verschillende 'Doedingen'. En natuurlijk neem je ook een kijkje in het schip van Darwin, de Beagle, en bezoek je de beroemde reuzenschildpadden van de Galapagos Eilanden, waar Darwin op het idee kwam voor de Evolutietheorie. De Darwin-Doemee is een activiteit voor het hele gezin!

GEBOORTEGOLF INDISCHE ANTILOPEN:
VIJF JONGEN IN EEN WEEK!

Bij de Indische antilopen in Blijdorp heeft een ware geboortegolf plaatsgevonden. De afgelopen week zijn er liefst vijf antiloopjes geboren. Bij deze antilopesoort worden er regelmatig jongen geboren, maar zoveel in een paar dagen tijd is voor Blijdorp ook bijzonder. Als alles goed gaat mogen ze vandaag voor het eerst de wei op. In totaal heeft Blijdorp zestien Indische antilopen. Deze fraaie, ranke dieren wonen in de Maleise Bosrand van Blijdorp samen met de bantengs (Aziatische wild rund). De volwassen mannetjes zijn herkenbaar aan hun fraaie gedraaide horens. De vrouwtjes zijn lichtbruin.