Provincie Groningen

vastgesteld Voorkeursalternatief bruggen Aduard - Dorkwerd vastgesteld 4 maart 2009

Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen hebben gisteren ingestemd met een aangepast voorkeursalternatief voor de vervanging van de bruggen bij Aduard en Dorkwerd. De aanpassingen komen voort uit een intensief overleg met bewoners en betrokkenen, vandaar dat het de naam "Inspraakalternatief" draagt. Op 22 april aanstaande nemen Provinciale Staten een definitief besluit over het voorstel.

In het voorkeursalternatief blijven de bruggen bij Aduard en Dorkwerd gehandhaafd voor alle verkeer. De brug bij Aduard wordt iets verschoven in oostelijke richting, maar blijft aan de westzijde van de loswal. Vanaf de brug komt een ontsluitingsroute voor Aduard om de Nijelandsterpolder. De bestaande aansluiting op de Friesestraatweg ten zuiden van Aduard blijft gehandhaafd. Er komt een ongelijkvloerse kruising op de Friesestraatweg (N355) ten zuiden van Nieuwklap.

Voorkeursalternatief bruggen Aduard - Dorkwerd vastgesteld

Fietsers en veiligheid
Om bij te dragen aan de verkeersveiligheid wordt het vrijliggende fietspad vanuit de richting Den Ham over de nieuwe brug bij Aduard en over de bestaande Albert Harkemaweg doorgezet tot aan de nieuwe Fietsroute Plus langs de N355. In de ontwerpfase zal er speciale aandacht zijn voor de veiligheid van fietsers van de nieuwe brug bij Aduard naar het dorpscentrum.

Afwijzing burgeralternatief
Gedeputeerde Staten hebben verschillende argumenten om het burgeralternatief Dorkwerd en omstreken af te wijzen. Dit alternatief bestaat uit een vaste hoge brug en twee fietsbruggen bij Dorkwerd en Aduard. Een hoge vaste brug heeft een aantrekkende werking op verkeer. Dat brengt met zich mee dat de verdubbeling van de N355 van Nieuwklap naar de ringweg Groningen eerder moet plaatsvinden dan voorzien (was pas na 2020 voorzien). Daarmee wordt de route zo aantrekkelijk dat dit niet meer aansluit op de vooral lokale plattelandswegen ten noorden van het Van Starkenborghkanaal. Die wegen zijn alleen geschikt voor bestemmingsverkeer. Ook de bereikbaarheid van Aduard voor het autoverkeer vanuit het noorden verslechtert bij een vaste hoge brug tussen Aduard en Dorkwerd. Dat vormt een bedreiging voor de voorzieningen in Aduard en de leefbaarheid voor de dorpen ten Noorden van Aduard. Daarnaast tast dit alternatief het landschap sterk aan door de impact van de hoge taluds voor de brug en aantasting van de monumentale brug Steentil. Een ander negatief aspect is de hoge kosten van een vaste hoge brug.

Resultaat van inspraak
Afgelopen zomer presenteerde het college het voorlopig voorkeursalternatief. De provincie gaf tijdens een openbare inspraakavond in het gebied aan dat er nog twee uitwerkingspunten waren: de exacte locatie van de brug bij Aduard en de aansluitingen op de Friesestraatweg (N355) bij Nieuwklap en aan de zuidzijde van Aduard.
De inspraakperiode liep vanaf 25 augustus 2008 tot en met 7 november 2008. Niet alleen de inspraakreacties, maar ook diverse gesprekken met bewoners, bedrijven en andere betrokkenen uit het gebied en overleg met de betrokken gemeenten hebben geleid tot aanpassingen.

Standpunten partners
De gemeenten Zuidhorn en Winsum steunen het inspraakalternatief. De gemeente Groningen heeft de voorkeur voor het burgeralternatief Dorkwerd. In het voorkeursalternatief zijn wijzigingen aangebracht om het verkeer te ontmoedigen via Dorkwerd te rijden. Bij alle betrokken gemeenten is draagvlak om in onderling overleg tot aanvullende maatregelen te komen, als blijkt dat tegen de verwachting in het verkeer over Dorkwerd alsnog toeneemt.

Planning
Na het definitieve besluit van Provinciale Staten (waarschijnlijk op 22 april aanstaande) volgen de uitwerking van het ontwerp en de planologische procedures, en starten de grondaankopen. De start van de uitvoering is gepland in 2012. De uitvoeringstijd bedraagt ongeveer twee jaar.

4 maart 2009