Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

3 April 2009

Designjuweeltjes uit Brainport Eindhoven in Milaan

Exhibition in hotspot Zona Tortona

Boomtakken van gekleurde glucose en asperges met bladgoud: een greep uit de designexpositie Jewels & Joules, waarmee Design Connection Brainport (DCB) zich dit jaar presenteert op de Salone del Mobile in Milaan van 22 tot en met 27 april. Het is een bijzonder originele, gedeeltelijk eetbare (!) tentoonstelling van in de regio Eindhoven ontworpen en vervaardigde producten. Voor Jewels & Joules ging DCB een samenwerking aan met de Design Academy Eindhoven, de wereldwijd bekende opleiding die zorgt voor een voortdurende aanwas van ontwerptalent in de regio.

Het Jewels gedeelte van de tentoonstelling weerspiegelt de creatieve kracht van lokale ontwerpers en de expertise van zowel de regionale high tech industrie als ambachtelijke werkplaatsen. Ook zijn er door ontwerpers zelf gemaakte producten te zien, uit hun eigen studio - wat een trend is. Een dynamische opstelling laat de producten met elkaar communiceren. Ambachtelijke potten van Kiki van Eijk staan bijvoorbeeld onder boomtakken van gekleurde glucose, waardoor het lijkt alsof dit designsnoep van Marieke van der Bruggen in het aardewerk regent. Een uitgebreide fotoreportage illustreert het maakproces 'van tekentafel tot fabricage'.

Wit goud

Onder de titel Joules - de eenheid voor de energiewaarde van voedsel - presenteren derdejaarsstudenten van Design Academy Eindhoven de resultaten van een onderzoek naar visuele, ethische en sociale aspecten van voedsel. Aan bod komen thema's als 'afval', 'culturele smaakverschillen','veranderende eetgewoontes door de eeuwen heen', 'de Nederlandse snackcultuur' en een studie naar restmateriaal van onze voedselproductie onder de noemer Leftovers. De expositie biedt een overzicht van uiteenlopende maatschappelijke invloeden op wat en hoe we eten. Denk aan kant-en-klaar gerechten die zijn samengesteld op basis van kleur en een moestuin voor in de stad: 'het kruidendak'. Er is ook volop voedsel te proeven. Dagelijks bereiden de studenten hapjes met streekproducten zoals kaas van de lokale geitenboer en bronwater uit de regio, en met vers geplukte kruiden uit de tuin in de expositieruimte. Asperges, het 'witte goud' van Brabant, krijgen een laagje bladgoud volgens een techniek van een innovatieve chefkok.

Jewels & Joules

Woensdag 22 t/m maandag 27 april, Via Voghera 11, Zona Tortona in Milaan. Proeven van Joules voor de first happy few tussen 17.00 en 19.00 uur. Presspreview: dinsdag 21 april om 15.00 uur. Opening: 23 april van 17.00 tot 20.00 uur.

Deelnemende exposanten

Anthony Kleinepier, TTTVO, Kiki van Eijk, Joost van Bleiswijk, Ilona Huvenaars en Willem Derks, Jo Meesters, Snode Vormgevers, Drift, Mischer'Traxler, Maarten Kolk, Lucas Maassen, Marieke van der Bruggen, Charlotte Dumoncel, Julien Carretero, Harm Rensink.

Design Connection Brainport (DCB) werkt aan meerdere projecten die de designcultuur in Brainport Eindhoven stimuleren in het kader van 100% Created in Brainport. Doel is de regio internationaal op de kaart te zetten als topdesign en technologieregio door een brug te slaan tussen design en technologie met de focus op het ontwikkelen van nieuwe bedrijvigheid producten en -services. Naast Made in Brainport - Eindhoven /Milano steunt, stuurt en ontwikkelt DCB ook andere projecten zoals Design Cafés - Design Fora - Creative Conversion Factory - Design Huis - Capitalogue - Design Incubator - Food for Future - Dutch Design Awards - Design in Detail- Brainport Design Agenda en zo verder.

Design Connection Brainport maakt deel uit van de ontwikkelingsmaatschappij Brainport Development.

Voor meer informatie en high res images kunt u mailen naar meij@designconnectionbrainport.nl of surfen naar www.jewelsandjoules.nl.

Foto's: Marieke van der Bruggen, Garden of Delight + Lucas Maassen, Yoga Chairs

Brainport, Europese toptechnologieregio van formaat, is de spil van een netwerk dat zich uitstrekt over Zuidoost-Nederland en de landsgrenzen. Kern is de regio Eindhoven. Brainport vormt een belangrijke pijler van de Nederlandse economie, naast Rotterdam (seaport) en Amsterdam (airport). De speerpuntsectoren zijn High Tech Systems & Materials, Food, Automotive, Lifetec en Design.

Bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen en de overheid werken nauw samen om de internationale concurrentiepositie van Brainport verder te versterken. Met een gunstig ondernemersklimaat tot gevolg. Zowel voor grote internationale bedrijven als voor het midden- en kleinbedrijf.

Brainport Development ontwikkelt, binnen de Triple Helix samenwerking (bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen en de overheid), strategische projecten en programma's om het unieke economische ecosysteem van Brainport te versterken. Ter bevordering van de internationale competitiviteit van Nederland.

www.brainport.nl

Aan de inhoud van deze publicatie kunnen geen rechten ontleend worden. © Stichting Brainport, Eindhoven 2009

-----------------------
Postal address
P.O. Box 917
5600 AX Eindhoven
The Netherlands

Office address
Kennispoort
John F. Kennedylaan 2
Eindhoven
The Netherlands

P + 31 (0)40 264 99 90
F + 31 (0)40 264 99 99
E info@designconnectionbrainport.nl

www.designconnectionbrainport.nl

---- --