Ingezonden persbericht


HERINNERING MediaDebat:
'Nieuws, maar dan wel met een stofwolk graag!'

MediaDebat in samenspraak met de Raad voor de Journalistiek Woensdag 22 april, 16.00-18.00 uur ~ Stadskasteel Oudaen in Utrecht

Een vliegtuig crasht op 25 februari om 10 uur 31; presentatrice Lara Rense van BNR Nieuwsradio meldt een paar minuten later als eerste het bericht dat een vliegtuig van Turkish Airlines is neergestort. Luisteraars maakten haar daarop attent en Rense geeft het bericht ook onmidddellijk weer door via microblog Twitter.

De hoofdredacteur van Spits, Bart Brouwers raadt begin dit jaar al zijn redacteuren aan vooral te twitteren. Niet alleen omdat dat leuk is, maar: 'Twitter is een nieuwsbrenger. Als je de juiste mensen of instanties volgt dan weet je dat er nieuws voorbijkomt.' Nieuws dat zich nog aan het ontwikkelen is, 'wat het nog spannender en authentieker maakt'.

In de uitzending van NOVA van 12 maart, om 22 uur 20 wordt meegedeeld dat 'Amsterdam ontkomt aan terroristische aanslag'. Hoofdcommissaris van politie Bernard Welten licht uitgebreid toe wat in een persconferentie om 21.00 uur door de zogeheten Driehoek van Amsterdam naar buiten is gebracht. Na een bomdreiging is een winkelgebied ontruimd, er zijn zeven Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond gearresteerd, onder wie een familielid van een van de aanslagplegers op het station in Madrid. De persconferentie was volgens Welten nu nodig, omdat de hele dag gezwegen werd.

Vicepremier en minister van Financiën Wouter Bos verklaart bij Pauw & Witteman op 25 maart dat voor het beraad over de kredietcrisis het kabinet heeft besloten in het Catshuis te vergaderen, om te voorkomen dat de onderhandelaars op het Binnenhof door 'hordes journalisten, camera's en microfoons' worden verleid te praten. 'Want dan wil je niet bot zijn.' Uit ervaring zegt hij te weten dat ze anders elke ochtend een uur bezig zouden zijn elkaar de huid vol te schelden over hoe nu weer in de krant kwam dat de een dwars ligt en de ander de derde zwart maakte. Door in de auto met dichte ramen naar de onderhandelingstafel te rijden 'zijn de snelheid en de kwaliteit van de onderhandelingen' zeker gediend.


Tijd voor een MediaDebat over de snelheid van het nieuws, over de vraag of de kwaliteit van de journalistiek gediend is met al die nieuwe media en mensen die meteen, heet van de naald willen weten wat er aan de hand is. Een ontwikkeling die vooral consequenties heeft voor bestuurders en voor journalisten die gedwongen worden in steeds minder tijd afwegingen te maken over wat wel of niet te zeggen en te publiceren. Zijn er scenario's voor de checks & ballances in geval van calamiteiten, in geval van precaire zaken als crisisberaad, dreigende aanslagen of grote ongelukken. Zijn met de komst van sociale netwerken als internet, twitter, en flickr bestaande journalistieke codes en afspraken achterhaald? Welke consequenties heeft dit voor de informatie die bestuurders al dan niet naar buiten brengen?

Aansluitend aan de Jaarvergadering van de Raad voor de Journalistiek praten journalisten en bestuurders over dit onderwerp. In ieder geval aanwezig zijn Bart Brouwers (hoofdredacteur Sp!ts en lid van de Raad voor de Journalistiek), Lara Rense (BNR Nieuwsradio, binnenkort de Wereldomroep) en Hugo van der Parre (adjunct-hoofdredacteur NOVA). Veel van de genodigde bestuurders moeten helaas verstek laten gaan. Wij wachten nog op een antwoord van Mirjam Sterk (Tweede Kamerlid CDA-fractie) en Rinda den Besten (Wethouder voor Jeugd, Onderwijs en Volksgezondheid in de gemeente Utrecht). Het debat zal kort worden ingeleid door Marcel Broersma (Hoogleraar Journalisitieke Cultuur en Media aan de RUG en lid van de Raad voor de Journalistiek). Debatleider is Djoeke Veeninga.

Woensdag 22 april ~ 16.00-18.00 uur
Stadskasteel Oudaen (Theater), Oudegracht 99, 3511 AE Utrecht (klik hier voor een routebeschrijving). Toegang is gratis. Reserveren is niet verplicht, wel handig: redactie@mediadebat.nl. Via dit adres kunt u ook vragen stellen, of bel met Katrien de Klein: 06 29 5138 92

MediaDebat Nieuws, maar dan wel met een stofwolk graag! op woensdag 22 april (16.00-18.00 uur) in Oudaen (Theater).

Adres Oudaen: Oudegracht 99, 3511 AE Utrecht (klik hier voor een routebeschrijving).

Toegang is gratis. Aanmelden is niet verplicht, wel handig: redactie@mediadebat.nl.

Via dit adres kunt u ook vragen stellen, of bel Katrien de Klein: 06 29 5138 92.

Zie voor actuele informatie de website van Stichting MediaDebat.