Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

()

'Sterven, kan het beter?'

KNMG en NVVE in debat over euthanasie

Wat als een arts weigert euthanasie uit te voeren? Moeten artsen dan patiënten verplicht doorverwijzen naar een andere arts? De KNMG en NVVE gaan hierover in debat op woensdag 22 april 2009 in Utrecht.

Eugene Sutorius, voorzitter van de NVVE, debatteert met Arie Kruseman, voorzitter van de KNMG, tijdens een symposium van de KNMG. De NVVE vindt dat artsen die een euthanasieverzoek weigeren, moeten doorverwijzen naar een andere hulpverlener.

De KNMG vindt echter dat deze artsen niet actief op zoek hoeven naar een arts die wel euthanasie wil uitvoeren. Volgens KNMG-voorzitter Arie Kruseman is er geen verwijsplicht bij verzoeken om euthanasie: "Arts en patiënt moeten tijdig met elkaar in gesprek gaan over de mogelijkheden die de arts kan bieden rond het levenseinde. Dat kan veel misverstanden en verkeerde verwachtingen voorkomen. Maar een verwijsplicht naar een arts die de euthanasie wel wil uitvoeren is er niet: van gewetensbezwaarde artsen kan niet worden verwacht dat zij actief meewerken aan iets waar zij niet achter kunnen staan. Artsen willen patiënten echter nooit in de kou laten staan."

Symposium

Het debat over euthanasie vindt plaats tijdens een symposium van de KNMG; "Sterven kan het beter? Over de verantwoordelijkheid van artsen rond het levenseinde". Woensdag 22 april 2009, 15.30 uur tot 20.30 uur, Domus Medica, Utrecht. http://www.knmg.nl/stervenkanhetbeter/


---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht