Rechtbank Utrecht


Noodopvang vreemdelingen in hotel in Soest kan voorlopig blijven

22 april - De tijdelijke noodvoorziening (TNV) voor de opvang van vreemdelingen in een hotel in Soest mag in gebruik blijven. De voorzieningenrechter in Utrecht zag geen reden tot het treffen van een voorlopige voorziening.

Sinds kort huurt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers een hotel in Soest waarin vreemdelingen tijdelijk worden opgevangen. De eigenaar van het restaurant dat aan het hotel vastzit was naar de rechter gestapt. Hij vreest aanzienlijke omzetderving omdat de vreemdelingen die in het hotel verblijven geen gebruik maken van het restaurant. Hij stelt zich op het standpunt dat het gebruik van het hotel als TNV in strijd is met het bestemmingsplan. Daarom had hij aan de gemeente Soest gevraagd een dwangsom op te leggen aan de eigenaar van het hotel. De gemeente vindt echter dat het gebruik van het hotel wél binnen het bestemmingsplan past. De rechter volgt de gemeente hierin echter niet. Van een recreatief verblijf van de vreemdelingen in het hotel (vereist volgens het bestemmingsplan) is naar het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter geen sprake.

De rechter trof echter geen voorlopige voorziening. De eigenaar van het restaurant wil dat het hotel niet meer gebruikt wordt als TNV. De rechter oordeelde dat zo'n maatregel te ingrijpend zou zijn in het kader van een voorlopig oordeel. De gemeente moet in het besluit op het bezwaar van de restauranteigenaar nader uitleggen waarom het gebruik van het hotel als TNV wel binnen het bestemmingsplan zou passen.

Een tweede verzoek van omwonenden tot het treffen van een voorlopige voorziening werd afgewezen wegen het ontbreken van spoedeisend belang.

LJ Nummers

BI1794
BI1680

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 22 april 2009 Naar boven