Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Uitreiking eerste certificaat `Erkend Duurzaam'

Korte reactie van minister Cramer bij de overhandiging van het eerste certificaat "Erkend Duurzaam" op 22 april 2009, op locatie in BOVAG- garagebedrijf.

Beste mensen,

Verkeer en vervoer is een belangrijke bron van CO2-emissies. Als we niks doen is vervoer straks voor 20 procent verantwoordelijk voor alle CO2-uitstoot.

Ook heeft mobiliteit negatieve effecten op lucht en geluid. Dus... zal ook de verkeerssector zijn steentje bij moeten dragen aan een schonere en leefbare samenleving.

De sector neemt gelukkig haar verantwoordelijkheid. Via constructieve samenwerking - denk aan de sloopregeling, het instellen van milieuzones - tot de hopelijk nog dit jaar af te sluiten ambitieuze akkoorden per subsectoren binnen de sector Verkeer en Vervoer.

In het algemene akkoord met de sector is onder andere vastgelegd dat er een instituut voor duurzame mobiliteit wordt opgericht. Dat instituut heeft onder andere tot doel de autobranche te helpen de verkoop van schone en energiezuinige auto's te stimuleren. En ook de voorlichting en instructie van het eigen personeel actief op te zetten.

Mijn collega Eurlings en ik vonden dit een prima initiatief. Daarom hebben wij ook besloten tot een financiële bijdrage voor de startkosten van dit instituut. Het doet mij plezier dat de partijen hier voortvarend mee aan de slag zijn gegaan en om de kersverse directeur van het instituur hier al te mogen begroeten.

Meneer Hobma, ik wens u veel succes in deze uitdagende baan. Ik hoop dat wij samen voortvarend verder de weg kunnen inslaan naar een duurzame mobiliteit!

Natuurlijk neemt het Rijk ook verschillende maatregelen om de negatieve efecten van het verkeer op ons milieu te verminderen. Denk aan subsidies roetfilters voor personenauto's en recenter bestelwagens, de sloopregeling "een bonus op schone lucht", vergroening van het fiscale stelsel waarmee we het gebruik van schone brandstoffen en de aanschaf van zuiniger auto's stimuleren, denk bijvoorbeeld aan de fiscale bijtelling, het stimuleren van elektrisch rijden en duurzame biobrandstoffen, enzovoort.

Dames en heren, Vandaag heb ik de eer het eerste duurzaamheidscertificaat uit te reiken aan een Bovag-bedrijf. Zo meteen draagt Van Vliet Automedon als eerste autobedrijf in NL de titel 'Erkend Duurzaam'. Ik zie de eigenaar - Hans van Vliet - al glunderen! Ik hoop dat hij deze titel als een geuzennaam zal dragen en uitdragen.

Het is overigens niet toevallig dat dit bedrijf als eerste uit de bus komt. Dit bedrijf is al langer actief op het terrein van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bijvoorbeeld door stage-plekken aan te bieden aan probleemjongeren en een actieve betrokkenheid bij het neerzetten van een aardgasvulstation in Zoetermeer en het aanbieden van schonere alternatieve brandstoffen.

Een paar maanden geleden was ik trouwens op bezoek bij een collega van u in Friesland - Haaima Autobedrijf. Dat bedrijf had zijn duurzame nek uitgestoken door zijn complete showroom met LED-verlichting in te richten.

Een stevige investering in deze economische moeilijke tijden en dus een knap en gedurfd staaltje van duurzaam ondernemerschap! Deze duurzame ondernemer wees mij erop dat hij de investering binnen 2 jaar had terugverdiend ervan uitgaande dat het licht van de showroom ook 's avonds brandt. Een voorbeeld dat navolging verdient!

Wat betekent 'Erkend Duurzaam' nu in feite? Waarom heeft een erkend duurzaam bedrijf zo'n prima score? Waarin blinkt hij uit? Op basis van de zogeheten BOVAG- duurzaamheidsscan wordt elke garage die voor een beter klimaat gaat doorgelicht op duurzaamheid. Op het gebied van milieu, maar op het vlak van personeelsbeleid zoals opleiding, bedrijfsvoering, communicatie bijvoorbeeld over het energielabel, inkoop enzovoorts. Een 'erkend duurzaam' bedrijf is kortom goed voor mens en milieu.

Elke klant die hier zijn auto brengt weet dat dit bedrijf er alles aan doet om duurzaam te werk te gaan. En u weet dat dat voor steeds meer mensen een argument is om naar een bepaalde garage te gaan. Duurzaam ondernemen is inmiddels een 'erkend' marketinginstrument, duurzaamheid sells!

Tot slot. Ik prijs de BOVAG voor dit prima initiatief. En ik hoop uiteraard dat veel BOVAG autodealers hier gebruik van gaan maken. Ik zal er in ieder geval op toezien dat mijn dienstauto - meneer Van Vliet, helaas geen Volvo - straks zijn kilometerbeurt laat uitvoeren door een duurzaam gecertificeerd bedrijf.

Ik dank u wel.