Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


PERSBERICHT, 21 APRIL 2009

Orthopedisch(schoen)technici gaan nauwer samenwerken met mbo- en hbo-onderwijs

NVOS-Orthobanda, Fontys Paramedische Hogeschool en SVGB kennis- en opleidingencentrum hebben een samenwerkings- overeenkomst getekend.
NVOS-Orthobanda is de brancheorganisatie in orthopedische diensten en hulpmiddelen. Fontys Paramedische Hogeschool verzorgt de Bachelor opleiding voor orthopedisch technoloog en SVGB verzorgt de mbo-opleidingen tot orthopedisch technicus en orthopedisch schoentechnicus. De overeenkomst is nodig om een verregaande vorm van samenwerking mogelijk te maken en om de inbreng vanuit het bedrijfsleven in deze opleidingen te versterken. De drie partijen willen ook samen een actieprogramma uitvoeren om het aantal leerlingen en studenten te verhogen.
De samenwerking is gericht op praktische en concrete doelstellingen. De aansluiting tussen het mbo- en hbo- onderwijs zal worden verbeterd. Lespakketten worden samen ontwikkeld. Een uitwisselingsprogramma voor docenten wordt opgestart. Ook de kwaliteit van stage- en afstudeerplaatsen van leerbedrijven wordt waar nodig verbeterd.
De markt voor orthopedische diensten en hulpmiddelen bedraagt jaarlijks 225 miljoen euro. Deze markt kent, ondanks een toenemende efficiency in de dienstverlening, een autonome groei van 3% per jaar. De bedrijven hebben dan ook een toe- nemende behoefte aan goed opgeleide technologen en technici in het paramedisch segment. Deze samenwerking tussen de onderwijsinstellingen en de brancheorganisatie zal daarin voorzien.