Nieuw-Vlaamse Alliantie


Sms'en en mobiel surfen in het buitenland goedkoper (22/04/09)

Het Europees Parlement heeft vandaag met een overweldigende meerheid (646 voor, 22 tegen en 9 onthoudingen) een akkoord met de Raad goedgekeurd waardoor sms"en en mobiel surfen in het buitenland vanaf 1 juli fors goedkoper worden.

Het probleem van hoge roamingtarieven* voor mobiele telefoongebruikers die in Europa reizen, is een oud zeer. We stellen vast dat de operatoren hun prijzen niet vrijwillig laten zakken. Hoewel Europa de prijzen voor mobiele gesprekken in 2007 reeds met 60% verlaagde, betalen consumenten nog steeds te veel.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels verwelkomt het nieuwe akkoord: "Deze beslissing brengt de eengemaakte Europese markt zonder grenzen dichterbij: het strookt immers absoluut niet met de basisprincipes van de EU dat consumenten nadeel ondervinden gewoon omdat ze de grens oversteken. Door deze nieuwe regeling zullen talrijke consumenten hun factuur zien dalen, niet onbelangrijk nu vele burgers en bedrijven geconfronteerd worden met de impact van de crisis."

Concreet werden volgende maximumprijzen vastgesteld:
* een sms sturen vanuit het buitenland mag vanaf 1 juli 2009 niet meer kosten dan 0,11 euro (excl. BTW). Vandaag kost dit gemiddeld nog 0,28 euro per sms en in ons land kan dit oplopen tot 0,75 euro! Een enorme stap vooruit dus voor de Vlaamse consument;
* ook het surfen via de mobiele telefoon en het downloaden van data in het buitenland worden goedkoper vanaf 1 juli 2009 (maximum 1 euro per megabyte, excl. BTW). De prijs hiervoor zal dalen tot maximum 0,50 euro (excl. BTW) vanaf 1 juli 2011.
* de tarieven voor mobiel bellen in het buitenland die sinds 2007 van kracht zijn, dalen verder tot 2012. Vanaf 1 juli 2009 mag maximaal 0,43 euro per minuut worden aangerekend voor uitgaande gesprekken en 0,19 euro voor het ontvangen van oproepen in het buitenland. Belangrijk is ook dat operatoren per seconde zullen moeten factureren, en niet langer per minuut. Operatoren mogen wel een begintarief van 30 seconden aanrekenen. Tegen 1 juli 2011 moeten de prijzen dalen tot 0,35 euro per minuut (uitgaande oproepen) en 0,11 euro per minuut (ontvangen van oproepen).
* vanaf 1 juli 2010 moet ook niet meer worden betaald voor het beluisteren van een voicemailbericht in het buitenland.

Binnen het jaar zal de Europese Commissie de geboekte vooruitgang beoordelen en mogelijk bijkomende stappen voorstellen.


* Met "roaming" worden de kosten bedoeld die een consument moet betalen voor het gebruik van een mobiele telefoon in het buitenland.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu