Gemeente Zaanstad

22-04-2009
Gemeente start onderzoek illegale kamerverhuur Russische Buurt Zaandam

De gemeente Zaanstad start woensdag 22 april met een onderzoek naar illegale kamerverhuur in de Russische Buurt in Zaandam. Het project duurt tot en met 22 mei en wordt uitgevoerd door de sector Handhaving in samenwerking met de brandweer en de politie. Aanleiding voor het onderzoek is het vermoeden dat er in diverse panden illegaal kamers worden verhuurd. Bovendien voldoen de panden mogelijk niet aan de brandveiligheidseisen.

De illegale verhuur veroorzaakt veel overlast in de Russische Buurt. Dit zorgt ervoor dat de leefbaarheid in de buurt onder druk staat. Er zijn meerdere klachten binnengekomen over parkeeroverlast, geluidsoverlast en schermutselingen op straat. De gemeente wil de overlast in de buurt terugdringen door te handhaven op illegale verhuur.

Illegale verhuur veroorzaakt niet alleen overlast, het is ook onwenselijk omdat het de woningmarkt vertroebelt. Illegale huurders worden bovendien vaak uitgebuit. Huurders betalen woekerprijzen voor kamers die niet bestemd zijn voor bewoning en de panden zijn in sommige gevallen ook onveilig. Het vermoeden bestaat dat een aantal panden in de Russische Buurt niet voldoet aan de brandveiligheideisen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties voor bewoners en omwonenden.

Onderzoek
Het team van toezichthouders van de gemeente en brandweer zullen gedurende de loop van het project verschillende woningen in de Russische Buurt bezoeken. Bewoners en eigenaren van de panden zijn van dit bezoek op de hoogte gesteld. Het team doet onderzoek naar bouwregelgeving, brandveiligheid en hygiëne.

Wanneer na het onderzoek wordt geconcludeerd dat er sprake is van illegale kamerverhuur, zal dit aan de bewoners en eigenaar van het pand bekend worden gemaakt. De eigenaar kan vervolgens een verzoek tot legalisatie indienen bij de gemeente. Wanneer het pand niet voor legalisatie in aanmerking komt, zal de eigenaar de verhuur moeten staken.