Gemeente Zaanstad

22-04-2009
College en bewoners in gesprek over toekomstplan voor Zaanstad

De toekomst van Zaanstad werd maandagavond 20 april besproken in een bijeenkomst van inwoners en het college van B&W. Onder de noemer Perspectief op de Stad werkt Zaanstad aan een toekomstplan dat vooruitblikt naar 2040. De gemeente voert gesprekken met partners uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Maandag kregen inwoners van Zaanstad de gelegenheid hun visie te geven op de toekomst van de stad.

De aanwezige inwoners vulden eerder een online-enquête in en gaven aan dat zij graag met het college verder wilden praten over de toekomst van Zaanstad. Na ontvangt door de burgemeester werden de aanwezigen in groepjes verdeeld. Vervolgens werd er onder leiding van de collegeleden gediscussieerd over verschillende onderwerpen.

Aan de hand van stellingen over de zes kernwaarden van Zaanstad (landschap, bedrijvigheid als motor, de Zaan, diversiteit in wonen, de verbinding met Amsterdam en talentontwikkeling) werden de toekomstmogelijkheden van de gemeente doorgenomen. Burgemeester Faber: `De mening van de inwoners van de stad is van groot belang bij het ontwikkelen van een toekomstvisie. Het was een boeiende avond, die veel bruikbare informatie heeft opgeleverd.'

Een belangrijke uitkomst is dat veel mensen grote waarde hechten aan meer diversiteit in woonmogelijkheden. Het woongenot wordt hierbij niet alleen bepaald door het type huis, maar vooral door de inrichting van de openbare ruimte en de aanwezige voorzieningen. Ook uit de eerdere gesprekken die de gemeente voerde, kwam dit punt als belangrijk naar voren.

De ideeën van bewoners worden, waar mogelijk, meegenomen in het toekomstplan dat in het derde kwartaal klaar is.


***