Universiteit Maastricht

Persberichten 2009

22 april 2009
Goudsmitprijs voor Rankie ten Hoopen
Tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs voor gezondheidsrechtelijke publicatie

De Vereniging voor Gezondheidsrecht (VGR) heeft op 17 april 2009 de Mr. C.J. Goudsmitprijs uitgereikt aan Rankie ten Hoopen, verbonden aan de Universiteit Maastricht. De gezondheidsjurist ontving de prijs voor haar publicatie `Medisch-specialistische samenwerking en aansprakelijkheid, in het bijzonder bij operatieve behandeling van patiënten', verschenen in het Nederlands Juristenblad van 29 juni 2007.

De Goudsmitprijs - genoemd naar de eerste voorzitter van de Vereniging voor Gezondheidsrecht - is een aanmoedigingsprijs ter stimulering van de kwaliteit en kwantiteit van artikelen over het gezondheidsrecht en bedraagt EUR 1.500,-. De prijs wordt eenmaal per twee jaar toegekend aan een auteur die een bij uitstek verdienstelijke bijdrage aan het gezondheidsrecht heeft geleverd. Daarvoor heeft de jury alle publicaties doorgenomen die op het gebied van het gezondheidsrecht verschenen zijn in de jaren 2007 en 2008 (ruim 120).

Door steeds verder gaande specialisatie, taakherschikking en organisatorische veranderingen in de zorg is het aantal zorgverleners dat betrokken is bij de behandeling van een patiënt gegroeid en is de noodzaak van samenwerking toegenomen. Daarmee zijn ook de risico's dat er iets in de samenwerking misgaat groter geworden. Met de behandeling van dit actuele thema heeft de winnende auteur volgens de jury een originele bijdrage geleverd aan het gezondheidsrecht. De juridisch wetenschappelijke kwaliteit van het winnende artikel blijkt uit de multidimensionale aanpak. Ten Hoopen vergeleek niet alleen de privaatrechtelijke benadering met de tuchtrechtelijke invalshoek, maar vergeleek tevens het Nederlandse privaatrecht met het Duitse. De jury roemt ten slotte ook de heldere en aansprekende schrijfstijl.

Rankie ten Hoopen heeft haar sporen al verdiend met een grondig proefschrift over de juridische positie van de apotheker en diverse publicaties in vaktijdschriften. Toch is een aanmoediging op zijn plaats omdat op het terrein van het winnende artikel nog veel werk te verrichten is.