Gemeente Dantumadeel


Gemeente Dantumadiel
Hynsteblom 4

9104 BR Damwâld
Postbus 22

9104 ZG Damwâld

telefoon: (0511) 426161
melddesk: (0511) 426270
fax: (0511) 423139
email: post@dantumadiel.eu

Akkoord bekostiging renovatie Dorpshuis `de Pipegael' te Broeksterwâld.

De gemeente Dantumadiel, Thús Wonen en Stichting Dorpshuis "de Pipegael" tekenen op woensdag 22 april a.s. een overeenkomst waarmee de bekostiging van de renovatie van dit dorpshuis wordt geregeld.

Al geruime tijd wordt gesproken over renovatie, dan wel nieuwbouw van het dorpshuis in Broeksterwâld. Nadat eerder het bureau ICS een studie naar de mogelijkheden van nieuwbouw in de buurt van de school had onderzocht, zijn de plannen in een stroomversnelling gekomen door een onderzoek van het bureau KAW. Woningcorporatie Thús Wonen en de gemeente Dantumadiel hebben KAW gevraagd een dorpsontwikkelingsplan voor Broeksterwâld te maken. KAW heeft nadrukkelijk naar de toekomstmogelijkheden van het dorpshuis gekeken en komt tot de conclusie dat nieuwbouw geen optie is. Wel ziet het bureau goede mogelijkheden voor een grootschalige renovatie en uitbreiding van het bestaande pand. Een goed functionerend dorpshuis speelt een zeer belangrijke rol in het verenigingsleven van dit dorp.

Het dorpshuisbestuur, de gemeente Dantumadiel en Thús Wonen hebben zich achter de bevindingen van KAW geschaard. De gemeente en Thús Wonen zijn bereid om financieel bij te dragen in de renovatie, waarvan de kosten op ruim EUR 700.000,--. worden geraamd. De woningcorporatie zal EUR 220.000,-- en de gemeente Dantumadiel maximaal EUR 250.000,-- bijdragen.

Het resterende deel van de kosten zal opgebracht moeten worden uit opbrengsten van diverse acties onder de bevolking en uit andere fondsen en subsidieregelingen, waaronder de dorpshuizenregeling van de provincie Fryslân.

Door deze bijdragen beschikbaar te stellen geven woningcorporatie en gemeente aan dat het dorpshuis in hun ogen op lange termijn een belangrijke functie vervult voor de leefbaarheid van Broeksterwâld.

Op 22 april a.s. zal de overeenkomst worden ondertekend, waarmee de bijdragen die de gemeente en van de woningcorporatie hebben toegezegd, formeel worden vastgelegd. Voor het dorpshuisbestuur is dit het signaal om voortvarend de overige financiële middelen bij elkaar te zoeken.Naar verwachting zal nog dit jaar met de werkzaamheden worden begonnen.

De ondertekening vindt op woensdag 22 april a.s. om 16.00 uur plaats in de raadszaal van het gemeentehuis te Damwâld. U bent daarbij van harte welkom. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Eenheid Communicatie en Voorlichting, tel: 0511-426141