Greenpeace

Erkenning Europese Commissie van falend visserijbeleid vraagt om radicale hervorming

22 april 2009

Amsterdam, Nederland -- De Europese Commissie heeft vandaag een nota gepresenteerd waarin het falen van een Gemeenschappelijk Visserijbeleid wordt erkend en ideeën worden uiteengezet voor hervorming. "Het Europees Visserijbeleid is tot de kern verrot en de EU weet het", zegt Yvette Osinga, campagneleider Oceanen van Greenpeace. "Sommige landen zijn zo gericht op korte-termijn-winst dat zij onze zeeën verwoesten en daarmee meteen ook de toekomst van de visserij-industrie. Europa moet veertig procent van de zeeën beschermen met zeereservaten, de Europese visserijvloot halveren en de visserij-inspanning radicaal verminderen."

In de nota over de hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid erkent de Commissie dat EU-ministers gefaald hebben de bronnen te beschermen die van vitaal belang zijn voor Europa's visserij en voor de zeenatuur, omdat zij steeds voorrang geven aan economische belangen op de korte termijn. Terecht noemt de nota vloot-overcapaciteit, excessieve vangstquota en een gebrek aan naleving van regelgeving als de belangrijkste oorzaken voor het instorten van de meeste visbestanden.

Greenpeace roept de EU-landen op om te kiezen voor kleinschalige, onschadelijke en efficiënte visserij. "Nederland is een van de grootste productielanden van vis in de EU, dus Greenpeace rekent erop dat minister Verburg met een ambitieus standpunt komt om het tij te keren, wanneer zij zich in september hierover moet uitspreken." Osinga: "De EU moet zo snel mogelijk de visserijcapaciteit halveren, de vangsten radicaal beperken, handhaving van regels versterken en een netwerk van zeereservaten opzetten."

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. We worden in Nederland gesteund door circa 550.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie en giftige stoffen. De organisatie is voor het behoud van oerbossen en een rijke biodiversiteit op land en in zee.