Essent


---

Claus C officieel van start

Michiel Boersma (Voorzitter van de Raad van Bestuur van Essent) slaat vanmiddag in het bijzijn van Léon Frissen (Gouverneur van de Provincie Limburg) en Andreas Lusch (Senior Vice-President Alstom Power) de symbolische eerste paal als start van de grootscheepse modernisering en uitbreiding van de Clauscentrale in Maasbracht, Limburg. Deze investering van circa EURO 1 miljard vloeit voort uit de strategische lange termijn doelstellingen van Essent voor een betrouwbare, betaalbare en duurzame energievoorziening. Om deze ambitie te realiseren, wil Essent de emissies per kWh verder verminderen en het CO2 risico beperken door te investeren in de ontwikkeling van grootschalige gasgestookte eenheden en windprojecten.

Alstom realiseert voor Essent de modernisering en uitbreiding van de totale capaciteit van de Clauscentrale van 1280 MW naar 1920 MW. Met deze operatie wordt tevens een verbetering van de efficiency bereikt van 39% naar 58,5%, terwijl de uitstoot van CO2 met ruim 40% zal verminderen. De oplevering van de nieuwe Clauscentrale is voorzien medio 2012.

Michiel Boersma over de samenwerking met Alstom: "De bouw van een centrale als deze vraagt om hoogstaande technologie en een innovatieve aanpak. Met Alstom hebben we een contractor in huis die beide vereisten in zich verenigd. De operatie, waarbij de Clauscentrale wordt gemoderniseerd en uitgebreid, zal uiteindelijk een efficiencyverbetering opleveren van bijna 20%. Claus C wordt zo de grootste gasgestookte centrale van Nederland en daar zijn we trots op!"

Het grootschalige project geeft een impuls aan de werkgelegenheid in de provincie Limburg en de gemeente Maasgouw in het bijzonder. Michiel Boersma: "In een tijd van een krimpende arbeidsmarkt is dat een bijkomend effect waar lokale bestuurders en bevolking profijt van hebben. Dat was ruim dertig jaar geleden - bij de bouw van de oorspronkelijke Clauscentrale - al zo en dat is nog steeds zo."

Over Essent

Essent is het grootste energiebedrijf van Nederland en levert elektriciteit, gas en warmte aan particuliere en zakelijke klanten. Essent is actief in de gehele energieketen: van de productie van energie tot en met de levering aan eindverbruikers. De onderneming beschouwt Nederland als haar thuismarkt, maar heeft intussen ook een aanzienlijke marktpositie opgebouwd in Duitsland en is in toenemende mate actief in België. De milieutak van het concern verwerkt afval tot energie en reststromen. In 2008 noteerde Essent een omzet van EUR 9,0 miljard en een netto resultaat van EUR 887 miljoen. Essent heeft ruim 10.000 medewerkers (FTE's). De totale productiecapaciteit van de centrales en windparken van Essent bedraagt 6.000 Megawatt. Meer informatie is te vinden op http://www.essent.eu