Provincie Noord-Holland

Datum

22-4-2009

Onderwerp

Nieuwe regeling voor voorzieningen dorpen en wijken

Martine Hartog

De provincie Noord-Holland wil de totstandkoming van private en publieke voorzieningen in dorpen en wijken stimuleren. De nieuwe regeling multifunctionele accommodaties maakt het mogelijk dat er de komende 4 jaar in totaal 6 miljoen geïnvesteerd kan worden in deze voorzieningen.

In veel kleine kernen en stadswijken staan de voorzieningen onder druk. Winkeliers verdwijnen en postkantoren en bibliotheken sluiten de deuren. Voor het versterken van de leefbaarheid zijn voorzieningen als bibliotheken, winkels en woonzorgcentra van groot belang. Gecombineerd, en ingebed in samenwerkingsverbanden kunnen deze voorzieningen wel blijven bestaan.

De provincie stelt met de nieuwe regeling geld beschikbaar voor de aanloop- en proceskosten en delen van de (ver)bouwkosten die gemaakt moeten worden om de accommodaties te realiseren.

De Uitvoeringsregeling is een onderdeel van het beleidsprogramma Zorg-en Welzijn 2009-2012 en is een samenvoeging van twee oude regelingen: de regeling Dorpswinkels en de regeling Wijksteunpunten breed.

De regeling staat vanaf 24 april in het subsidieloket.