Partij van de Arbeid

'Maatwerk nodig bij hypotheken'

22-04-2009 01:40

Hans Hoogervorst van de Autoriteit Financiële Markten wil hypotheken die hoger zijn dan de waarde van de woning, verbieden. PvdA-kamerlid Tang vindt dit geen goede oplossing: Zo wordt de financiële kwetsbaarheid van starters groter, omdat ze de kosten koper met duurdere leningen zullen financieren. Dan wordt het probleem groter in plaats van kleiner.

Botte bijl
De PvdA vindt het goed dat ook de AFM zich in de de discussie over de huizenmarkt mengt. Maar Tang betwijfelt of de maatregel die Hoogervorst voorstelt de beste oplossing is. Tang: Hoogervorst gebruikt de botte bijl, met onbedoelde gevolgen. Door mensen niet meer te laten lenen dan het aankoopbedrag, wordt de financiële kwetsbaarheid van starters alleen maar groter, omdat ze de kosten koper met duurdere leningen zullen financieren.

Meer rekening houden met inkomen
Volgens Tang is juist chirurgische precisie nodig, door niet alleen rekening te houden met de waarde van de woning, maar ook met het inkomen. Als starters hierdoor een hypotheek met lage maandlasten hebben, kunnen ze een klap opvangen, bijvoorbeeld van tijdelijke werkloosheid, en hoeven ze hun huis niet uit.

Banken hanteren normaal gesproken als regel dat de hypotheek maximaal
4,5 keer het inkomen mag bedragen. Maar voor één op de vijf starters wordt die norm overschreden. Dat is bespottelijk. Juist dát is riskant voor die groep. Dat starters een hoge hypotheekschuld hebben ten opzichte van de waarde van hun woning is onvermijdelijk. Daarom is het des te belangrijker dat de maandlasten ten opzichte van hun inkomen relatief laag zijn.

In het kort komt het er dus op neer dat starters een hypotheek mogen afsluiten van maximaal 4,5 keer hun inkomen. Hierin zijn dan wel de kosten koper inbegrepen: mensen hoeven die dan niet apart te financieren. Tang beseft dat dit betekent dat starters geen heel dure huizen kunnen kopen. Maar dat is ook verstandig.

Taak van banken
Dat banken niet altijd rekening houden met de hoogte van het inkomen, begrijpt Tang niet. Een huis kopen is voor de meeste mensen ingewikkeld, iets wat je maar een paar keer in je leven doet. Maar banken verstrekken elke dag hypotheken, die horen daar scherp op te letten.

Samen met woonbeleid-woordvoerder Staf Depla heeft hij hier dan ook vragen over gesteld aan het kabinet.

PvdA staat voor starters
Eerder al heeft financieel woordvoerder Paul Tang zijn zorgen geuit over de kwetsbaarheid van starters op de woningmarkt, omdat zij vaak grote schulden aan gaan. Op zijn verzoek heeft het kabinet onderzocht hoe de financiële positie van starters is. Lees de uitkomst hiervan >