FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: KLM negeert sociaal akkoord

KLM negeert de afspraken uit het sociaal akkoord in de onderhandelingen voor een nieuwe cao. Het luchtvaartbedrijf sluit FNV Bondgenoten daarmee uit van de onderhandelingstafel, vindt Leen van der List, bestuurder van FNV Bondgenoten.
"KLM wil alleen met ons over een cao onderhandelen als we op voorhand akkoord gaan om alleen maar te willen praten over een minieme loonsverhoging en een bescheiden afspraak over werkgelegenheid", zegt Van der List. "Maar wij willen het over een breder pakket hebben. In het sociaal akkoord is sprake van uitruil tussen loonmatiging en kwalitatieve afspraken voor werknemers. Als KLM het daar überhaupt niet over wilt hebben, dan negeren ze het sociaal akkoord en houden ze de grootste Nederlandse vakbond weg van de onderhandelingstafel".

FNV Bondgenoten wil graag met KLM afspraken maken over een gematigde loonsverhoging, maar daar moeten dan wel afspraken over bijvoorbeeld een verbetering van de positie van uitzendkrachten tegenoverstaan. Ook wil de bond graag praten over levensfasebewust personeelsbeleid, een gezonde en `groene' werkplek, werken in deeltijd en verlagen van de werkdruk. Speciale aandacht verdient ook de beloningsverhouding binnen KLM. "In deze tijden past het dat zowel aan de top als aan de onderkant dezelfde loonsverhoging wordt betaald", zegt Van der List. "Wij willen daar harde afspraken over maken".

Bij KLM werken 33.000 mensen waarvan er 19.000 vallen onder de CAO voor het Grondpersoneel en bijna 9.000 onder de CAO voor het Cabinepersoneel. Beide cao's worden door FNV Bondgenoten onderhandeld.