Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 22 april 2009

Financiële prikkels kunnen averechts werken

Gastsprekers presenteren onderzoek aan Universiteit van Tilburg

Geld maakt dat mensen meer voor zichzelf werken, zelfs in situaties waar samenwerken met anderen noodzakelijk is om de doelstellingen van de organisatie te behalen. Nauwkeurig afgestemde financiële prikkels kunnen daarom een averechts effect hebben. Dat stelt Nicole Mead vandaag in een lezing aan de Universiteit van Tilburg. Mead is psychologe aan de Florida State University.

Nicole Meads onderzoek toont aan dat alleen al denken aan geld mensen harder en meer doet werken, maar dat ze dan ook interactie en samenwerking met andere mensen vermijden. De psychologe presenteert haar bevindingen op woensdag 22 april in een Tiber Talk van het Tilburgse Institute for Behavioral Economics Research (TIBER).

Ferdinand Vieider, econoom aan de universiteit van Lyon, vertelt op donderdag 23 april in een Tiber Talk dat verantwoordingsplicht, de noodzaak om beslissingen te rechtvaardigen tegenover anderen, vaak een betere prikkel is dan geld. Door verschillende situaties te bestuderen heeft hij aangetoond dat mensen betere beslissingen nemen als zij rekenschap moeten afleggen voor hun gedrag dan wanneer zij geprikkeld worden door geld.

Eigenbelang en gebrek aan verantwoordingsplicht zijn belangrijke elementen van de recente problemen op de financiële markten. Een beter begrip van de psychologie van geld lijkt cruciaal om een oplossing te vinden voor de crisis in onze economische en financiële instellingen. Het bij Tiber gepresenteerde onderzoek is een eerste stap in deze richting. Tiber is een interdisciplinair instituut waar psychologen en economen dagelijks met elkaar in contact staan.