Rechtbank Maastricht


Veroordeling in moordzaak Geleen

Op 5 augustus 2008 heeft de destijds 15-jarige verdachte in de Janssensstraat te Geleen een man voor diens woning met een mes in de borst gestoken. De rechtbank heeft bewezen verklaard dat verdachte de man opzettelijk en met voorbedachten raad van het leven heeft beroofd.

De rechtbank heeft daarbij overwogen dat verdachte met een mes naar het slachtoffer is toegegaan en daar ruzie met hem heeft gemaakt. De rechtbank acht niet aannemelijk geworden dat sprake is geweest van een situatie waarin verdachte zich tegen de man heeft moeten verdedigen. Verdachte heeft de man gericht gestoken. Verdachte is de man, nadat hij hem had gestoken, nog achterna gerend en heeft geroepen `Kom hier, ik steek je kapot.'

De rechtbank heeft overwogen dat het handelen van verdachte het gevolg moet zijn geweest van een tevoren door hem genomen besluit en dat verdachte voldoende gelegenheid heeft gehad om over de betekenis en de gevolgen van zijn besluit na te denken en zich daarvan rekenschap te geven.

De rechtbank heeft verdachte veroordeeld tot 9 maanden jeugddetentie en heeft verdachte de maatregel van plaatsing in een inrichting voor jeugdigen opgelegd. Daarbij is overwogen dat er veel onbegrip bestaat over het handelen van verdachte in de gemeenschap. De rechtbank heeft in haar oordeel betrokken dat verdachte geen openheid van zaken heeft gegeven over zijn handelen.

LJ Nummer

BI1776

Bron: Rechtbank Maastricht Datum actualiteit: 22 april 2009 Naar boven