Gemeente Lelystad

Voorstel projecten wijkontwikkelingsplan Lelystad Zuidoost

Woensdag 22 april 2009

Het College van B&W heeft het Wijkontwikkelingsplan Zuidoost inclusief een financieel dekkingsplan vastgesteld. De projecten die onderdeel zijn van het Wijkontwikkelingsplan Zuidoost zijn voortgekomen uit de Wijkvisie Lelystad Zuidoost die in december 2008 is vastgesteld door de gemeenteraad.

In deze Wijkvisie zijn vier speerpunten benoemd. De projecten die zijn opgenomen in het Wijkontwikkelingsplan Zuidoost leveren allen een bijdrage aan deze speerpunten:

Speerpunt 1: het bevorderen van participatie via scholing en werk


* project: wijkwerkverbanden

Een wijkwerkverband is een samenwerkingsverband, waar instellingen binnen een wijk samenwerken op basis van een gedeelde verantwoordelijkheid.
Door samen te werken ontstaat een beter en sneller resultaat en wordt er niet "versnipperd" opgetreden in de wijk


* project: buurtvoorlichters

De buurtvoorlichters geven en verzamelen informatie, huis-aan-huis in de wijk. Door mensen aan huis te bezoeken en met ze te praten over diverse onderwerpen zijn zij `de oren en ogen van de wijk'. De buurtvoorlichters geven informatie over allerlei projecten en activiteiten van een wijkontwikkelingsplan (WOP). Ook verzamelen ze informatie zodat er meer bekend wordt over de wensen van de wijkbewoners.


* Project: broeinest

Verschillende projecten waardoor werkzoekenden zonder baan, via ontmoeting, activering en participatie, beter kunnen integreren op de arbeidsmarkt en meer mensen aan het werk kunnen komen.


* Project: zelfstandigenloket

Het organiseren van bijeenkomsten waar ondernemers en startende ondernemers geïnformeerd worden over vergunningen, subsidiemogelijkheden, vestigingsmogelijkheden, adviserende instanties waardoor ondernemerschap wordt gestimuleerd en ondersteund.

Speerpunt 2: het verbeteren van (het gevoel van) veiligheid


* Project: Sociaal Buurtbeheerder

De sociaal buurtbeheerder spreekt bewoners actief aan in geval zij overlast veroorzaken door bijvoorbeeld verwaarlozing van tuinen en woonomgeving. Met als doel het woon- en leefklimaat te verbeteren en de wijk een betere uitstraling krijgt.


* Project: Wijkveiligheidsplan Boswijk en Wijkveiligheidsplan Waterwijk

Het geheel van afspraken en maatregelen dat door betrokken partijen is overeengekomen, om de sociale en fysieke veiligheid te verbeteren. Bijvoorbeeld op het gebied van verkeersveiligheid, overlast en bescherming tegen criminaliteit.

Speerpunt 3: het stimuleren van sport- en culturele activiteiten


* Project: Sociaal procesondersteuner voor buurthuis De Bever en buurthuis De Brink

* Project: Inrichtingsplan Schateiland

Het stimuleren van `binding en ontmoeting' op wijkniveau, voor verschillende leeftijdsgroepen en de groep van 12 tot 18 jaar in het bijzonder.

Speerpunt 4: Marktplaatsen voor de buurt in Boswijk en Waterwijk


* Project: Upgrade Boswijk Centrum / MFA De Brink

Een vernieuwd buurtcentrum met goed draaiende winkels en het voornemen om verschillende activiteiten en instanties ondet te brengen in een MFA (Multi Functionele Accommodatie).


* Project: MFA De Bever

Het voornemen om de bestaande situatie rondom buurthuis De Bever, het jongerenlokaal en de Wijkpost te verbeteren.

De Wijkvisie en het Wijkontwikkelingsplan zijn opgesteld in samenwerking met wijkbewoners, belangencomité's, de jongerenraad Young Generation, wijkraden en externe partners, zoals woningbouwstichting Centrada, Jongerenstichting 3D, Buurtcentra de Bever en de Brink, de Kubus, SWOL, Stichting Eerstelijns Gezondheidszorg Lelystad, de Flevomeer Bibliotheek.

Het voorstel van het College van B&W komt op de agenda van het opinieplein en wordt daarna in de gemeenteraad behandeld.
---