KPMG

Minder aandacht voor vergrijzing door financiële crisis

22|04|09 - Overheid en bedrijfsleven besteden minder aandacht aan de vergrijzing als gevolg van de financiële crisis. Door de crisis staat de vergrijzingsproblematiek bij veel organisaties minder hoog op de agenda dan een jaar geleden.

Vorig jaar lag de druk nog op het hebben en houden van voldoende personeel en het borgen van kennis. Directies hebben dit jaar duidelijk andere prioriteiten. Budgetten worden bevroren en maatregelen om de problemen als gevolg van de vergrijzing aan te pakken worden uitgesteld. Dit blijkt uit de Vergrijzingsmonitor, het jaarlijkse onderzoek van Kluwer, KPMG en Randstad naar de vergrijzing in de publieke en private sector.

Uit het onderzoek blijkt dat één op de vier onderzochte organisaties inmiddels last heeft van de gevolgen van vergrijzing. De publieke sector ondervindt de meeste hinder en is nog steeds het minst ver in het nemen van maatregelen. Het verlies van kennis en capaciteiten door het vertrek van oudere medewerkers is het belangrijkste probleem. Maatregelen om kennisverlies tegen te gaan hebben echter niet in alle sectoren prioriteit.

Hoewel de onderzochte organisaties de vergrijzing ook in tijden van financiële crisis als een probleem ervaren, wordt het vergrijzingsprobleem in vergelijking tot vorig jaar als minder urgent ervaren. Vorig jaar maakten bedrijven zich nog druk over de opvolging van het uitstromende personeel. Mede door de financiële crisis verruimt de arbeidsmarkt en wordt het gevecht om de sollicitant nog maar beperkt gevoerd. Toch ervaart de helft van de organisaties nog problemen om aan goede mensen te komen.

De mate waarin het probleem gevoeld wordt varieert per sector. In de publieke sector heeft 27% van de organisaties te maken met problemen van vergrijzing, in de transportsector is dit 25% en in de industrie en bouw respectievelijk 22% en 19%. In de financiële dienstverlening was ook vorig jaar al minder sprake van een vergrijzingsprobleem, nu hebben financiële dienstverleners duidelijk andere zaken aan hun hoofd. Bijna 10% geeft aan problemen als gevolg van vergrijzing te ondervinden.

Door de crisis blijkt in beperkte mate geld beschikbaar voor de aanpak van het vergrijzingsprobleem. Vooral in de private sector worden maatregelen uitgesteld of zo veel mogelijk met gesloten beurs genomen. Bedrijven willen met minder mensen meer produceren. De transportsector en industrie worden hard geraakt door de crisis en moeten afscheid nemen van goed personeel dat de sectoren later weer nodig denken te hebben of voelen zich genoodzaakt arbeidstijdverkorting aan te vragen voor vaste medewerkers. Kennisverlies wordt vrijwel overal als voornaamste probleem van de vergrijzing gezien. Het is vooral vakkennis die met het vertrek van oudere medewerkers verdwijnt.

De publieke sector kampt daarnaast met mobiliteitsproblemen (doorstroom van medewerkers). Organisaties in de industrie, bouw en transport hebben een relatief vaker een probleem met de motivatie en binding van (oudere) medewerkers. Het vergrijzingsprobleem wordt gevoeld, maar dat betekent niet automatisch dat het probleem ook wordt aangepakt.

De meeste organisaties die het probleem voelen, voeren nog geen actief beleid. De industrie- bouw- en transportsector zijn het verst in het aanpakken van het vergrijzingsprobleem, wat in die sectoren veelal is gericht op de inzetbaarheid van (oudere) medewerkers. De publieke sector is bezig aan heen inhaalrace, maar heeft nog steeds een duidelijke achterstand.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

Een samenvatting van het onderzoek kunt u op deze pagina downloaden.

© 2009 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.