PvdA Europees parlement


Aandacht consument bij ontkoppeling energienetwerken

22 april 2009

Energiebedrijven moeten de transportnetwerken afstoten of onderbrengen in aparte bedrijven. Daartoe beslist het Europees Parlement vandaag. PvdA-europarlementariƫr Dorette Corbey is tevreden: "Ontkoppeling is goed voor de concurrentie, goed voor een eerlijke toegang tot netwerken voor alle producenten, dus ook voor de kleine lokale producenten die duurzame energie opwekken."

Energiebedrijven kunnen onder voorwaarden nog kiezen om niet volledig te ontkoppelen, maar dan moeten ze overtuigende maatregelen nemen om elke vorm van samenwerking tussen het productiedeel en het transportdeel uitsluiten. Ze moeten garanderen dat andere bedrijven eerlijke en gelijke toegang hebben tot hun netwerken. Corbey: "Daar is veel toezicht en veel bureaucratie voor nodig, die keuze ligt dus niet voor de hand. Ontkoppeling is echt de eerste voorkeur in de Europese wetgeving"

Nederlandse bedrijven hebben hun netwerken al verkocht aan overheidsbedrijf TenneT. Corbey: "In Nederland kan iedereen stroom opwekken en dat tegen gelijke voorwaarden transporteren over de netwerken van TenneT, wat goed is voor eerlijke concurrentie. Het is belangrijk dat nu overal in Europa energieproductie en -transport gescheiden moet worden."

Overigens werd in Nederland de afgelopen jaren NAGEDACHT gediscussieerd over het splitsen van de distributienetwerken, HIER GAAT HET OM de laatste kilometer van de hoogspanningsleiding tot de huiskamer, MAAR deze discussie staat los van wat nu is besloten. Ook heeft de Europese wetgeving geen invloed op de overnames van Nuon en Essent. Vattenfall gaat de hoogspanningsnetwerken afstoten en ook RWE zal als gevolg van deze wetgeving de transportnetten moeten scheiden.

Belangrijk voor de Europese sociaal-democraten is de aandacht voor consumentenrechten en sociale maatregelen. Corbey: "De Europese wetgeving verbetert ook de positie van consumenten. Consumentenprijzen moeten transparant worden weergegeven en consumenten moeten gemakkelijk kunnen wisselen van aanbieder en hebben recht op compensatie bij slechte dienstverlening. Daarnaast moeten lidstaten maatregelen nemen om de toegang tot energie voor mensen met lage inkomens te garanderen".