PvdA Europees parlement


Betere afstemming van sociale zekerheid in de EU

22 april 2009

PvdA-Meldpunt Vrij Verkeer Het akkoord dat PvdA-europarlementariër Jan Cremers dit voorjaar heeft bereikt met de Europese ministers over een betere afstemming van de sociale zekerheid binnen de EU, is vandaag met grote meerderheid in het Europees Parlement aangenomen.

Dat betekent dat er een aanzienlijke vereenvoudiging komt van de regels voor de sociale zekerheid in grensoverschrijdende situaties en dat de EU-lidstaten hun sociale zekerheidsstelsels beter zullen laten aansluiten. Cremers: "Het is belangrijk dat er een soepelere aansluiting komt tussen de nationale uitvoeringsinstanties, zodat geen gaten vallen in pensioenen, uitkeringen of andere voorzieningen. De vereenvoudiging zal in de eerste plaats leiden tot een snellere dienstverlening aan de Europese burger."

Momenteel is het voor mensen die voor kortere of langere tijd uitgezonden worden door hun werkgever naar een ander Europees land, vaak erg ingewikkeld om de verschillende regelingen op het gebied van bijvoorbeeld pensioenen en ziektekosten op elkaar te laten aansluiten.

Eén van de belangrijkste onderwerpen in de besprekingen, die al in 2004 van start gingen, was hoe de verantwoordelijke nationale uitvoeringsinstanties beter samen konden werken. Dat zal onder andere bereikt moeten worden door meer gebruik te maken van de digitale snelweg. "Een Europese digitale registratie zal enorm helpen. Daarbij is het belangrijk om toch vooral helderheid scheppen voor de burgers die hiermee in aanraking komen. Daarom heb ik er in de onderhandelingen met succes voor geijverd het recht op informatie duidelijk op te nemen", zegt Cremers.

Goedkeuring door de Europese ministers is nog slechts een formaliteit, zodra dat gebeurd is treden de bepalingen onmiddellijk in werking. Wel is voor de nieuwe administratieve werkwijze een overgangsperiode van 6 maanden voorzien.

Om Nederlandse burgers die gebruik maken van het vrij verkeer goed te informeren over de nieuwe regels, heeft Cremers een Meldpunt Vrij Verkeer opgericht. Inlichtingen over de betere aansluiting van de sociale zekerheidsstelsels in de EU zijn te lezen op http://www.jancremers.pvda.nl/. Tot eind van 2009 zal Cremers alle vragen hierover persoonlijk beantwoorden.