PvdA Europees parlement


PvdA stemt tegen Europese begroting 2007

22 april 2009

De PvdA in het Europees Parlement zal deze week niet instemmen met de verantwoording van de Europese begroting in 2007. Nederlands minister van financiën Wouter Bos deed dat eerder ook al, als enige Europese minister, omdat er in de lidstaten nog steeds te veel fouten worden gemaakt met de besteding van Europees geld.

PvdA-europarlementariër en lijstttrekker Thijs Berman: Wanneer het om belastinggeld gaat, kunnen we niet kritisch genoeg zijn. Ook al gaat het niet om fraude, als er nog steeds dingen fout gaan, dan moeten we dat niet accepteren. Europese lidstaten moeten bijzonder zorgvuldig en strikt met het ontvangen Europees geld omspringen. Door tegen te stemmen maken we dat duidelijk. Vandaag buigen de Europarlementariërs zich over het verlenen van kwijting voor de uitvoering van de algemene begroting van de Europese Unie voor het begrotingsjaar 2007, donderdag volgt de stemming hierover.

Hoewel de Europese Rekenkamer, die de besteding van de begroting elk jaar controleert, voor 2007 een goedkeurende verklaring uitgaf heeft ze toch op- en aanmerkingen. In 2007 bleek nog steeds 12% van de EU-bestedingen niet volledig te verantwoorden. Berman: Dat is flink wat minder dan voorgaande jaren, maar elke onregelmatigheid is onacceptabel. De PvdA in het Europees Parlement vindt dan ook dat de Europese Commissie nog strenger moet optreden en de Europese lidstaten op hun verantwoordelijkheid moet aanspreken. Het gaat tenslotte om de reputatie van de EU.

Het Europees Parlement dient elk jaar aan de Europese Commissie kwijting te verlenen voor de wijze waarop zij de begrotingsgelden heeft besteed. Slechts 1/5 van de totale Europese begroting geeft de Europese Commissie zelf uit, de rest van het budget wordt naar de lidstaten doorgesluisd via subsidies en structuurfondsen. Berman: Omdat de lidstaten blijkbaar Europees geld slordig uitgeven, heeft het Europees Parlement juist bedongen dat de lidstaten jaarlijks nauwkeurig aangeven hoe ze de EU gelden hebben besteed. Het is zeer te betreuren dat tot op heden maar enkele landen dat daadwerkelijk doen.