FloraHolland


Bolbloemenbericht week 16

FLORAHOLLAND (22 april 2009) - Het Paasweekend was zeer warm en dat leidde niet alleen tot een matige verkoop van bloemen, ook tot een verhoogde aanvoer in de week erna. Die combinatie bleek desastreus voor de prijzen. Er was sprake van een forse doordraai bij de tulpen in de eerste helft van de week. Daar kon zelfs de Secretaressedag niet veel aan veranderen. In vier veildagen maar liefst acht procent meer aanvoer dan vorig jaar in dezelfde week en een prijsvorming welke met EUR 0,13 gemiddeld ruim 6 cent lager ligt. Hoe anders is de situatie bij de perkgoedtelers, die te maken hebben met dubbele groeicijfers in stuks- en omzetontwikkeling. Schitterend weer en dan vooral in een aantal weekenden maken dat die productgroep spekkoper is.

De verwachtingen voor de komende weken zijn niet al te best voor de bolbloemen. Daarvoor zijn de weersomstandigheden te zomers. Een kleine opleving naar 1 mei valt volgende week te verwachten in verband met de dag van de arbeid, die met name in Oost-Europa altijd voor wat extra rode-bloemenvraag zorgt. De Moederdagen in Spanje, Portugal en Hongarije op 3 mei zullen dat wellicht nog wat versterken, al is ook richting deze landen de afzet van sierteeltproducten fors gedaald dit jaar. Een echte vraagimpuls komt pas over 2 weken. Dan dient Moederdag zich aan in de meeste landen en met de inzet van ons aller Frans Bauer zullen, in ieder geval in Nederland, alle bloemisten en producenten
-hopelijk- los gaan.

Tulpen
Een aantal aanvoerders gaat nog even door met de tulpenbroei na Pasen, ook al omdat dat door een aantal retailketens is aangegeven. Maar het blijkt maar weer eens overduidelijk: warmte na Pasen is dodelijk voor de tulpenafzet. In veel landen schakelt de consument dan over op de andere producten en ondanks dat een aantal retailers nog wel doorgaan met het tulpenprogramma, scheelt het ook daar omzet. Het leidde tot een doordraai van soms meer dan 10 procent per dag. In de loop van de week werd het wat beter. De verwachting is dat het aanbod de komende week snel zal temperen.

FloraHolland Aalsmeer noteerde deze week weer ruim 4 miljoen stuks meer dan vorig jaar. De prijzen kwamen ruim EUR 0,06 lager uit. Alle gele tulpen hadden het erg zwaar en grote aantallen doordraai zijn gewoon. Tweekleurige, rood en rose deden het minder matig en kwamen met prijzen rond de EUR 0,10. Wit was deze week wel goed aan de prijs en de grote soorten maakten rond de EUR 0,16. De zwaardere partijen gingen rond de EUR 0,20. Door de warmte deze week kwamen er ook veel tulpen van buiten en ook hier was de prijs erg moeizaam. De stuiver gemiddeld werd lang niet gehaald.

Er kwamen ruim 20 miljoen stelen voor de klok in Rijnsburg. Op dinsdag was de aanvoer door het lange Paasweekend 8,3 miljoen stelen. Met name van de gele cultivars als `Monte Carlo' en `Yokohama' was er aanbod in overvloed. Het resulteerde in slechte middenprijzen van amper een stuiver en hoge doordraai percentages bij voornamelijk de lichtere sorteringen. De algehele middenprijs tulp kwam uit op EUR 0,077. Toch werden een aantal cultivars nog aardig betaald. `Cheers' en `Snow lady' gingen in week 16 voor respectievelijk EUR0,22 en EUR 0,27 van de hand. De pluktulpen moesten ook fors inleveren in middenprijs ten opzichte van de week ervoor en ook in vergelijking met vorig jaar, toen in dezelfde week nog EUR 0,083 werd betaald voor pluktulpen. Nu moesten we toe met minder dan de helft.

Lelies
De Aziaten en LA-hybriden hadden weer moeite om het niveau van de drie dubbeltjes gemiddeld te halen. De Orientals stabiliseerden op EUR 0,62 terwijl de Longiflorums een dikke stuiver verbeterden tot nu EUR 0,45. Gekoppeld aan forse aanvoerdalingen ten opzichte van vorige week zijn dit matige rapportcijfers. Het verschil met vorig jaar spreekt boekdelen over de marktmalaise waarin we verkeren, met de lelies als koploper: 35 procent minder Longiflorums, 30 procent minder Aziaten,
20 procent minder Orientals en 3 procent minder LA-hybriden. Terwijl de prijzen, met uitzondering van de stabiliserende Aziaten, over de gehele linie stuivers tot dubbeltjes lager uitkomen. De gifbeker moet blijkbaar leeg tot op de bodem.

Bij FloraHolland Naaldwijk lieten de Aziaten, Orientals en de Longiflorum een forse daling zien. Ondanks die stuksdaling zakte de prijs van de Aziaten naar EUR 0,29. De vrijdag liet wel een lichtpuntje zien met gemiddeld EUR 0,32. De Orientals bleven met EUR 0,63 gelijk in prijs. `Siberia' scoorde deze week nog EUR 2,35, maar ook `Willeke Alberti' deed het weer beter tot EUR 1,22. De Longiflorum liet daarentegen juist een prijsstijging zien van EUR 0,42 naar EUR 0,44. Hier stegen vooral de éénpitters naar bijna een euro. De LA's namen 28 procent in stuks toe deze week, de prijs daalde hier met 6 cent naar EUR 0,27.

FloraHolland Aalsmeer zag deze week na de Paasdagen de aanvoer van Oriental lelies niet al te groot. Er stonden bijna 550.000 stelen tegen 630.000 een jaar geleden. De gemiddelde prijzen lagen tot EUR 0,66 ongeveer 10 cent lager dan vorig jaar. Zware, witte lelies werden goed betaald. `Rio Blanco', `Siberia', en `Universe' deden het over het algemeen erg goed en de laatste twee soorten brachten tot boven de EUR 2,00 op. De aanvoer van `Siberia' is ten opzichte van verleden jaar enorm gezakt voor de klok van Aalsmeer van 34.000 naar 9.000 stelen. `Rio Blanco' en `Robina' lieten daarentegen een veel grotere aanvoer zien. De prijzen van `Sorbonne' en `Merostar' bleven over het algemeen onder druk staan.

De aanvoer van Longiflorum lag deze week op een erg laag niveau. Verleden jaar werden er deze week 196.000 Longiflorum geveild, deze week slechts 115.000. De gemiddelde prijs kon daarom wel weer wat omhoog, maar blijft met ruim 2 kwartjes toch nog een klein dubbeltje achter. Eénkoppers `Worldwhite' en `White Europe' liepen op tot boven de euro! LA/Aziaat had deze week een aanvoer die ongeveer 5 procent lager lag dan verleden jaar. De gemiddelde prijzen lagen nu richting de EUR 0,30. Met name de zalmkleurige variëteiten `Salmon Classic' en `Menorca' lieten een enorme groei in aanvoer zien. Niet zo vreemd dat deze soorten erg veel moeite hadden met de prijsvorming.

In Rijnsburg bleven de Oriental-hybriden met middenprijzen van EUR 0,60 de voorbije drie weken redelijk stabiel. Uitschieters waren nu `Nova Zembla' met EUR 1,39 en `Caroline Tensen' met EUR 1,06, maar daar wordt je koud noch warm van. Bij de LA-hybriden en Aziaten zien we een vergelijkbaar beeld met middenprijzen van respectievelijk EUR 0,28 en EUR 0,31. De cultivars `Trebbiano' en `Heraklion' sprongen met prijzen van EUR 0,45 en EUR 0,43 er bovenuit. Alleen Longiflorum presteerde in week 16 beter dan de weken ervoor. Met name op vrijdag werd laatstgenoemde groep met EUR 0,52 goed betaald.

Amaryllissen
De amaryllisaanvoer halveerde bijna tot 340.000 stuks. Daarmee ligt het aanbod slechts 13 procent hoger dan vorig seizoen maar met nu EUR 0,38 gemiddeld is de prijsvorming

3 dubbeltjes gekelderd. In Naaldwijk brengen veel kwekers nog steeds goede kwaliteit, maar dit wordt helaas niet vertaald in goede prijzen. `Royal Velvet', `Appleblossom' en `Exeption' vormden nog een uitzondering en haalden bijna een euro. De dinsdag na Pasen was de beste dag van de week met een middenprijs van EUR 0,42. De dagen erna was het een zakkende markt om gemiddeld uit te komen op EUR 0,35 inclusief de bosjes.

Ook in Aalsmeer bleef de ontwikkeling bij de amaryllis deze week uitermate moeizaam. De aanvoer lag deze week met 4 veildagen 40 procent hoger dan verleden jaar. De gemiddelde prijs was dinsdag met EUR 0,62 hoopgevend maar helaas moest deze in het vervolg van de week terug naar uiteindelijk EUR 0,36 op vrijdag.

Irissen
De irissen leverden een stuiver in ten opzichte van vorige week. En dat terwijl het aanbod exact gelijk was. Maar dat in een veildag minder te vermarkten, bleek veel te veel om een goede prijs te handhaven. Een prijs van EUR 0,08 is te mager.

Narcissen
De narcissenaanvoer is sterk gereduceerd. Vorige week nog 5 miljoen stelen tot nu 250.000. De prijzen daalden mee tot EUR 0,08. Daarmee is het seizoen nu achter de rug en kan de balans worden opgemaakt. Met een aanvoer van ruim 50 miljoen stelen en een gemiddelde prijs van EUR 0,105 voor de narcis met blad, is er sprake van een aanvoerdaling van
4 procent en een prijsstijging van ruim een halve cent. Dat is allesbehalve een vetpot maar in de huidige markt zijn er productgroepen die het beduidend slechter doen. In Rijnsburg werden alleen op dinsdag de narcissen met EUR 0,111 nog redelijk betaald in vergelijking met de rest van de week.

Hyacinten
De hyacintenaanvoer halveerde met de week ervoor tot nu ruim een miljoen stuks. Die maakten gemiddeld EUR 0,16. In Rijnsburg had de forse aanvoerdaling helaas geen gunstige uitwerking op de middenprijs welke op EUR 0,16 uitkwam. De week opende dinsdag met EUR 0,18, waarna de prijzen met gemiddeld EUR 0,03 daalden. Voor `Top White' werd op maandag nog een kwartje betaald maar daar was op vrijdag al weer een dubbeltje van af. `Delft Blue' zakte van EUR 0,16 op maandag, naar EUR 0,11 op vrijdag.

Calla's
Met een aanvoerdaling van bijna 25 procent tot 500.000 stuks concernbreed is door de Aethiopica-aanvoerders redelijk gepiekt rond Pasen, want nu stabiliseerde de prijs op
EUR 0,36. Dat de kleinbloemigen al enkele weken meer opbrengen dan de grootbloemigen tekent de marktontwikkeling in beide productgroepen. Veel meer aanvoer van de grootbloemigen uit de zuidelijke landen overspoelen nog steeds de markt. De kleinbloemigen stegen fractioneel in aanbod tot een kleine miljoen stuks en die deden nu precies 4 dubbeltjes gemiddeld.

FloraHolland Naaldwijk noteerde ruim 455.000 stuks voor de klok met een middenprijs van EUR 0,40. Dat is een stijging in stuks van 4,6 procent met vorig jaar vergeleken. De middenprijs kwam hierdoor wel een klein dubbeltje lager uit. Het aandeel import wit begint langzaam af te nemen en de Hollandse aanvoer neemt juist toe. Er komen steeds meer cultivars en kleurtjes bij. Duurste cultivar deze week was `Captain Corona' waarvan de gemiddelde prijs dinsdag uitwam op EUR
1,36. Verder is de vraag naar de donkere cultivars goed, maar is wel iets minder dan de vraag naar de lichtere zomerkleuren (oranje en geel).

Ranonkels
De ranonkelaanvoer daalde naar 3,3 miljoen stelen concernbreed. De EUR 0,13 gemiddeld was een daling van 2 cent en een stuiver lager dan vorig seizoen. Maar nu staan er dan ook een miljoen meer. FloraHolland Rijnsburg-aanvoerders verkochten 900.000 ranonkels in week 16 voor een middenprijs van EUR 0,11. Ondanks dat er dit jaar vanwege Pasen een veildag minder was, stonden er ruim 300.000 stuks meer dan in dezelfde week vorig jaar. De gemiddelde prijs lag dit jaar een stuiver lager. De `Succes'-serie lag met prijzen rond de EUR 0,50 ver boven de middenprijs.