Provincie Groningen

Groningen Seaports wordt Overheids NV 22 april 2009

Gedeputeerde staten en de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Delfzijl en Eemsmond hebben ingestemd met een prinicipebesluit voor de wijziging van de bestuursstructuur van Groningen Seaports (GSP). Dit besluit houdt in dat de bestaande gemeenschappelijke regeling waarin de overheden samenwerken wordt omgezet naar een bestuursstructuur op basis van een naamloze vennootschap, een zogenaamde Overheids NV. In de komende maanden wordt dit traject zorgvuldig uitgewerkt.

Een Overheids NV schermt de financiële risico's voor de betrokken overheden beter af. Daarnaast vergroot het de mogelijkheden tot het aantrekken van kapitaal om hiermee voldoende te kunnen investeren. Het besluit voor wijziging van de bestuursstructuur wordt voorgelegd aan provinciale staten en de beide gemeenteraden. De uitwerking hiervan zal tevens aan raden en staten worden voorgelegd.

In de NV is het gezamenlijke belang van de overheden gestructureerd. Hierbij is privatisering nadrukkelijk niet aan de orde; het gaat om herstructurering van de rol van de samenwerkende overheden. De regionale betrokkenheid van de gemeentelijke overheden en de provincie is gewaarborgd in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders en in de Raad van Commissarissen. Bij de plannen voor de herstructurering en het verdere vervolg wordt de directie en de ondernemingsraad van Groningen Seaports nauw betrokken. De NV zal alle bestaande Cao-afspraken volgen en rechten ten aanzien van ziektekosten en pensioenen garanderen.

Door de groei van de havens (Eemshaven en Delfzijl) is het nodig de mogelijkheden te vergroten om voldoende kapitaal te verkrijgen. Met de recente ontwikkelingen voor de Eemshaven en Delfzijl zijn ook voor GSP zeer forse investeringen gemoeid en doet zij voor het eerst in haar geschiedenis een groot beroep op externe financiering. Een Overheids NV maakt participatie van andere overheden (Rijk en andere overheidsbedrijven) mogelijk in grote infrastructurele werken zoals bijvoorbeeld grootschalige haven- en bedrijventerreinen.

De recente ontwikkelingen bij de Eemshaven en Delfzijl maken de Naamloze Vennootschap nodig. De groei van de Eemshaven en de daardoor ontstane dynamiek bij GSP brengen voor de overheden meer en grotere financiële risico's met zich mee. Zoals bijvoorbeeld met geprognosticeerd rendement en juridische risico's van contracten. Met de nieuwe Overheids NV worden de betrokken overheden van deze risico's afgeschermd.

De bedrijfsvoering van Overheids NV zal transparanter zijn, doordat bijvoorbeeld de verantwoordelijkheden voor onder meer bedrijfsuitvoering en controle, straks gescheiden zijn. Ook zijn de regels van de Code Tabaksblat straks van toepassing. Doel van de code is de transparantie in de jaarrekening te vergroten, betere verantwoording aan de Raad van Commissarissen te bevorderen en de zeggenschap en bescherming van de aandeelhouders te versterken.


22 april 2009